Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 5. FEBRUAR 2005, ŠTEVILKA 3, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

ZlatorogTega prečudovitega zlatoroga je ustvaril Igor Ribič. Krasi naslovnico knjige Antona Aškerca Zlatorog. Gre za prvi ponatis po stotih letih v samostojni izdaji. Brez Dušice Kunaver, Brigite Lipovšek, podjetja Imprimo, d. o. o., in Igorja Ribiča tega svojevrstnega bisera ne bi bilo na naših knjižnih policah ... V tokratnih Šolskih razgledih bomo z njim oznamovali tudi bližajoči se slovenski kulturni praznik.

IZ RODA V ROD
Nit, ki plete tokratno - kulturno - številko Šolskih razgledov. Ob Zlatorogu Antona Aškerca nas na prvi strani tudi Dušica Kunaver z uvodnikom Oživiti iz pozabe opozori, da je neobhodna naloga naše šole to, da ohrani spomin na zadnje bisere slovenskega ljudskega izročila. A kako to storiti? To boste lahko prebirali v naši novi rubriki Ljudsko izročilo v šolski klopi, ki jo bo ustvarjala omenjena avtorica. V prvem prispevku vam predstavlja, kako vplesti ljudsko izročilo v športno vzgojo. >>Klik!<<

OH, TE OCENE
Številčne ocene so pri športni vzgoji odpravili leta 1975. Zamenjale so jih tristopenjske besedne ocene, vse so bile pozitivne. Najslabšo med njimi so po navadi dobili le učenci z vedenjskimi težavami. Z devetletno osnovno šolo so se številčne ocene vrnile. Izsledki Zavoda RS za šolstvo, ki že deset let spremlja uspeh srednješolcev, so pokazali, da so se zdaj pojavili popravni izpiti tudi pri športni vzgoji. >>Klik!<<

POTROŠNIŠTVO
V naših šolah ni sistematične potrošniške vzgoje, piše Tomaž Kranjc z zavoda za šolstvo. V kurikularnih dokumentih različnih držav se pojavlja po drobcih, največkrat v sklopu predmetov, kot so družba, državljanska vzgoja, gospodinjstvo, zgodovina, sociologija, filozofija, psihologija, verstva in etika, ali medpredmetnih tem, kot so naše obvezne izbirne vsebine, vzgoja za družino, vzgoja za mir, medijska vzgoja, okoljska vzgoja, medkulturna razsežnost, projektno delo itd. Več v ŠR!

BOMO PROPADLI KOT NEANDERTALCI?
Če ne beremo, se zadovoljimo le s površinskimi zgodbami in poenostavljenimi odgovori, ki nam jih ponujajo vidno podprte pripovedi. Moč branja je neprecenljiva. A kako literaturo približati bralcem in jih navdušiti zanjo? Dr. Meta Grosman, redna profesorica za angleško in ameriško književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti, že dolgo išče odgovore na to vprašanje. Branje in ljudje kot bralci so njena ljubezen ... >>Kliknite<< in preberite več!

FASADA DEMOKRACIJE
Ob prenovi se učitelji niso spremenili v soustvarjalce, piše Mojmir Mosbruker s IV. osnovne šole Celje. Izrabljeni so bili zgolj kot fasada za demokratičnost postopka. Šolstvo še zmeraj obvladujejo politična moč in znanstvene teorije, ne pa moč strokovnega argumenta - prakse. Meje med temeljnim in obrobnim so zabrisane. Učitelji postajajo administrativni delavci, vloga ravnateljev se že dobro desetletje pretaplja iz pedagoške v menedžersko, strokovnost pa preplavlja nekakšna "framasonska lojalnost" ali ustrezna politična pripadnost. >>Klik!<<

SPOPRIJATELJIMO SE Z BLOKFLAVTO
Kolikokrat ste se spraševali, kako bi popestrili vašo uro glasbene vzgoje s kakšno novo vsebino ali posebnim dogajanjem? Kolikokrat ste opazili, da so vaši učenci ne glede na to, koliko si prizadevate, zdolgočaseni ob snovi, ki jo razlagate? In navsezadnje - kolikokrat ste poslušali tarnati učence, da bi radi poslušali zgoščenke z zabavno glasbo, plesali ali pa ne počeli nič, ker so preutrujeni od drugih predmetov? Mag. Lorena Mihelač, profesorica klavirja in glasbe z metodiko na Srednji šoli Metlika, verjame, da vas je vsaj nekaj to doživelo in ste se zamislili nad svojim predmetom, ki si šele v zdajšnji devetletki prav sramežljivo utira novo pot k enakopravnosti z drugimi tako imenovanimi resnimi predmeti - matematiko, slovenščino, angleščino ipd. Več v ŠR!

Razgledovci, pozor!!!

Svizove strani

Svizove strani so spet z vami. Preberite stalne rubrike in izvedeli boste, kako potekajo pogajanja z vlado o novem plačnem zakonu; morda vas zanima, kako ugotavljati delovno dobo; predstavlja se vam novogoriški območni odbor ...

Društvo vzgojiteljev dijaških domov Slovenije objavlja razpis za podelitev priznanj njegovim članom. Predloge z utemeljitvijo pošljite do 18. marca letos. Več v ŠR!

Ne prezrite NAŠE AKCIJE OB KULTURNEM PRAZNIKU!!!

Šolski razgledi

ZlatorogZlatorog

V tokratnih Šolskih razgledih, tik pred kulturnim praznikom, namenjamo ljudskemu izročilu še več pozornosti kot po navadi. Prizadevali si bomo, da bo tako še večkrat. V literarno zakladnico nedvomno sodi trentska pripoved o belem kozlu z zlatimi rogovi . Prvi jo je zapisal Karel Dežman. Slišal jo je v Trenti ... Anton Aškerc jo je preoblikoval v dramsko igro in jo objavil.

Nagradno vprašanje: Kdaj približno je to bilo? Pred koliko leti?

Razgledovci, odgovorite na naše nagradno vprašanje. Med tistimi, ki boste pravilno odgovorili, vas bomo izžrebali pet. Tokratna nagrada je pripoved Antona Aškerca: Zlatorog.

IZID NAŠE AKCIJE ŠR 2/2005

RokusPrejšnjič smo vam predstavili delo Paula Ginnisa Učitelj - sam svoj mojster, ki ga je izdala založba Rokus. Nas pa je zanimalo, kaj je tisto, kar vas odlikuje z mojstrstvom pri vašem poučevanju. V čem ste vi mojstri. Izbrali smo pet odgovorov. In kdo vse lahko pričakuje pošiljko, ki bo pripomogla, da boste postali še večji mojstri?

Lidija Intihar z Bleda, Urška Novak iz Ljubljane, Sonja Dežman iz Žirovnice, Olga Paušič iz Lendave in Urška Nedeljko iz Starš. Čestitamo!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica!

Slika