Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 7. FEBRUARJA 2004, ŠTEVILKA 3, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Tokrat vas vabimo na oder. V gledališki klub v devetletki, na predstavo antike, v zakulisje, tudi v lutkovno gledališče - že kar v uvodniku Predstava se začne režiserke Barbare Hieng Samobor. Če želite, med občinstvo. Saj boste poskrbeli zase in omogočili, da se predstava začne in konča, kot se spodobi, mar ne?! Lahko pa se je lotite kar sami. Od drame h gledališču v učilnici. Kaj menite? Z malo sreče vam pri tem celo pomagamo. Morda pa ... Morda pa boste prelistali samo Šolske razglede in se sprehodili med naslovnicami gledaliških listov nekaterih naših gledališč. Kakor koli, naj se dvigne zavesa, predstava se začenja.

Čestitamo ob kulturnem prazniku!

VEROUK IZBIRNI PREDMET?
Na dva argumenta se v glavnem sklicujejo tisti, ki si prizadevajo za vpeljavo verouka v slovenske javne šole. Argumenta nista nova. Že nekaj časa ju vedno znova navajajo nekateri vidni katoliški teologi in laiki. Eni bolj v imenu katoliške Cerkve in klerikov, drugi bolj v imenu katoliških staršev, učiteljev in raznih združenj, med katerimi je zadnje čase najbolj dejaven Odbor za šolo po meri človeka. Oboji ju navajajo z istim namenom: da bi upravičili svojo zahtevo po vpeljavi verouka v program javne šole ... V Šolskih razgledih preberite, kaj o verouku kot izbirnem predmetu meni dr. Zdenko Kodelja, ki se s tem vprašanjem ukvarja že precejšen del svoje strokovne poti. Zanimalo nas je tudi, kaj pravijo direktor Zavoda RS za šolstvo Alojz Pluško, glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj in predsednik Združenja ravnateljev osnovnih šol Slovenije Oton Račečič. Klik!

Otroci sprašujejo, nobelovci odgovarjajo

VREDNOST FAKULTETNEGA ZNANJA
O stiskah izobraženih mladih, ki že nekaj časa brez uspeha iščejo službo je spregovorila Mojca Hrustel. Nazivi so še pred desetletjem, dvema ali več le nekaterim odpirali vrata v svet dobro plačanih in spoštljivih služb. Zdaj, po svojih izkušnjah ter izkušnjah kolegov in kolegic, ni povsem prepričana, da je fakultetno znanje, ki naj bi opravičilo določen naziv - zaradi njegove množičnosti in večinoma tržne nekonkurenčnosti ali okorelosti -, vstopnica za življenje ali preživetje in tudi za pridobitev občutka lastne vrednosti ... Kliknite in preberite!

NAVIJAČI V GLEDALIŠČU
Kaj vse doleti igralce na dijaških predstavah, se mladi v kulturnih ustanovah vedejo vedno bolje ali slabše, ...? Pred vrati slovenskega kulturnega praznika, ko se kar vrstijo kulturni dogodki, ki jih obiskujejo tudi učenci in dijaki, smo o tem povprašali šolnike in kulturnike. V Šolskih razgledih preberite, kaj menijo kulturniki. Če boste kliknili, boste izvedeli, kaj storijo šolniki, da bi zboljšali vedenje dijakov na prireditvah. Klik! V časniku pa boste izvedeli, kaj vse sta doživela igralca Gregor Čušin in Jožica Avbelj ter kaj o vedenju na prireditvah menijo direktorji kulturnih ustanov.

KAM PO OSNOVNI ŠOLI
V sodobnih gospodarskih razmerah je težko svetovati, katera odločitev za poklic je tista, ki bo tudi čez nekaj let prava. Veliko uspešnih učencev se po osnovni šoli odloči za gimnazije. Vendar ni nujno, da po končanem štiriletnem izobraževanju tudi uspešno končajo študij na fakultetah ali visokih šolah ... Andreja Rop, Zdenka Cokan in Zdenka Grafenauer Konšak opisujejo, kako mladim omogočiti, da se bodo lažje odločali za nadaljnje šolanje in jih seznaniti s pozitivnimi in negativnimi platmi poklicnega izobraževanja ter možnostmi za naprej. Nuška Huth poudarja tudi vlogo staršev pri poklicnem odločanju otrok, v prispevku Vlaste Prajnc pa lahko preberete, kako v dijaškem domu mladim pomagajo prebroditi pomembno življenjsko prelomnico.

Didakta

Novi naročniki POZOR!!!

Do 12. februarja letos traja naša posebna akcija za nove naročnike.

Prvih deset, ki se bodo do takrat naročili na Šolske razglede, bomo razveselili s posebnim darilom - s knjigo založbe Didakta Otroci sprašujejo, nobelovci odgovarjajo.

Pohitite! Priložnost zamujena ne vrne se nobena!

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE!!!

DZS

Ste tudi vi že kdaj razmišljali o ne samo čarobni vlogi gledališča, temveč tudi o gledališču v razredu? Morda ne veste, kako zamisel udejanjiti? Samo za razgledovcem, ki so to že dolgo ali pa bodo to postali ta hip, postavljamo nagradno vprašanje:

Naštejte vsaj tri predstave, ki so te dni na sporedu slovenskih gledališč!

Med razgledovci, ki bodo pravilno odgovorili, bomo izžrebali tri in jih nagradili s knjigami, ki jih podarja založba DZS. Torej s knjigo Marjana Štrancarja Od drame h gledališču v učilnici. Odgovore nam pošljite najpozneje do ponedeljka, 9. februarja letos.

 

Čestitamo tudi izžrebancem, Karmen Polič, Ivani Cigoj, Štefanu Celcu, Borisu Gabriču in Slađani Šučur, ki so pravilno odgovorili na vprašanje, zastavljeno v prejšnji številki Šolskih razgledov.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Študentska založba

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Ne prezrite!!!

Zavod za šport je za vas pripravil svoje stalne rubrike in se nekoliko bolj posvetil partnerstvu med šolami in športnimi društvi ter projektu Hura, prosti čas. Ne spreglejte razpisov za delovna mesta in novosti, ki jih je za vas pripravila založba DZS, tudi ne posebne strani, namenjene predšolski vzgoji.

Priznanja Blaža Kumerdeja

Letošnja priznanja za dosežke pri vpeljevanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, za nove rešitve pri načrtovanju in uresničevanju kurikuluma, za učna sredstva in pripomočke, izobraževanje, javne prireditve so prejeli Metka Šter, koordinatorica za razvojne oddelke ljubljanskih vrtcev, Vrtec Rogaška Slatina, Osnovna šola Krmelj in Osnovna šola Rada Robiča Limbuš. Čestitamo!