Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 8. FEBRUAR 2003, ŠTEVILKA 3, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

To številko smo obarvali "kulturno": v uvodniku ministrica Andreja Rihter piše o spremenjeni vlogi kulture in tesnejšem povezovanju s šolo, kako je odprl svoja vrata eden od slovenskih muzejev preberite v rubriki List iz dnevnika, v minianketi smo povprašali šole, kako pri njih "diši" po kulturi ... S Šolskimi razgledi so tokrat zagnani fantje skupine Terra Folk - v sliki in besedi. Osrečujejo sebe, osrečujejo nas in druge. Preberite zapis OSREČEVANJE. Uživajte tudi ob fotografijah ...

Prva slika

Lahkotnost njegovih izbrušenih verzov je neponovljiva. Zmeraj znova oživijo, nas prevzamejo. Bil je izjemen poet. Poet brez primere.

So preprosti fantje. S srcem predani glasbi. Glasba so oni, je strast, je življenje.

Je naš in vaš časnik. Spet nekoliko drugačen. S pridihom praznika na samosvoj način.

ZAUPANJE SPODBUJA PRVI KORAK
O svetovalnih središčih smo se pogovarjali z mag. Tanja Vilič Klenovšek, ki meni, da bi pri usmerjanju odraslih v izobraževanje kazalo z zahtevnejšimi analizami raziskati, kakšne bodo potrebe po zaposlovanju čez pet ali deset let. Kliknite in preberite!

NAŠE OGLEDALO
6. zimski Olimpijski festival evropske mladine 2003 na Bledu je za nami. Slovenski športniki in športnice so se v izbrani družbi vrstnikov dobro odrezali, osvojili tudi nekaj medalj, celo najžlahtnejše. Vendar kakovost naših nastopov in organizacijska izpeljava tokrat nista predmet našega razmišljanja. Niko Slana razmišlja, kako smo drugače izrabili to priložnost ...

Druga slika

ČAR HRIBOV
Vsaka stvar ima dve plati in tako je tudi s preverjanjem v osmem ali devetem razredu. Mira Karnar, Osnovna šola Podgorje pri Slovenj Gradcu, Podružnica Razbor, vas seznani s tisto dobro platjo, ki ga ima zunanje preverjanje za njihovo šolo. So ena izmed redkih podružnic, na kateri poučujejo učence v kombiniranih oddelkih vse do osmega razreda.

ČAS SE IZTEKA!

Agencija Oskar

Razgledovci že veste: če pridobite vsaj enega novega naročnika na Šolske razglede, sodelujete pri žrebanju za brezplačno potovanje v Carigrad.

Upoštevali bomo tudi vse, ki še niste naši naročniki, torej razgledovci, a boste to postali zdaj. Naročite se lahko po naši spletni strani, po faksu, z navadno pošto ...

Časa ni več veliko. Akcija poteka do srede, 12. februarja letos, do 12. ure. Takrat bomo žrebali.

ŠTUDENTSKA ŠTAFETA
V uredništvu Šolskih razgledov smo zelo veseli vaših razmišljanj, pogledov, pobud, dragi študentje. Želimo si, da na straneh našega časnika ne bi objavljali le zapisov teoretikov in izkušenj praktikov, pač pa tudi vaše prve vtise s poti v pedagoški poklic, poglede na aktualna dogajanja, kritična razmišljanja ... Želimo torej ustvarjati časnik tudi za vas, ki se šele pripravljate na ta poklic, in ne le za vse tiste, ki ga opravljajo in živijo, in one, ki so se mu predano posvečali in so zdaj že upokojeni. Verjamemo, da se lahko iz izkušenj različnih generacij vsi naučimo in pridobimo največ.

Študentje, le pogumno. Pričakujemo vas. Ta rubrika je namenjena - vam. Tokrat objavljamo prispevek O odnosu do učiteljevega poklica Maje Batič, ki si je ko pravi poklicno pot izbrala, ker je naivno verjela, da lahko tako poskuša kaj spremeniti v tem svetu. Že kot najstnica je hotela zboljšati medčloveške odnose, rešiti zemljo pred onesnaževanjem in nasiljem, ob tem pa je imela še veliko zamisli o tem, kaj bi lahko naredila kot učiteljica ...

Založba Obzorja

MY SAILS

V prejšnji številki Šolskih razgledov smo vam predstavili učbeniški komplet za učenje angleškega jezika v 4. razredu devetletke. Tokrat dodajamo še ugotovitve iz prakse in mnenja recenzentk.

TEDEN PRILOŽNOSTI
Ob slovenskem kulturnem prazniku smo se povezali z nekaterimi slovenskimi založbami in za vas, spoštovani naročniki Šolskih razgledov, pripravili med 10. in 17. februarjem letos posebno ugoden nakup izbranih knjig ... Poglejte na stran 7!

Ob tem vas vabimo tudi na strani 8 in 9 - odgovorite na zanimivo vprašanje in morda vas čaka Pulover ljubezni ...