Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIX, 26. JANUAR 2008, ŠTEVILKA 2, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

»… zvezdne poljane, ki jih prespim, so izgubljene … Ljubim morje s širino in drobne hišice polžkov, ljubim svet, v katerem se zdi, kakor bi vse plavalo, se smejalo in si pripovedovalo. Vsak dan. Tisoč pravljic. Pisanih, nežnih, strastnih, toplih, divjih, resnih, povednih, globokih, čudovitih …« – tako Mojca Sekulič Fo. Ob njenih ilustracijah v tokratnih Šolskih razgledih se nam bodo spočile oči in se bo razburkala domišljija.

In kaj imajo skupnega njene ilustracije z Europassom? Ob prebiranju te številke boste izvedeli tudi to …

OB PRAZNIKU

Ob Prešernovem dnevu smo namenili kar nekaj pozornosti različnim izrazom kulture. Zbrali smo veliko tovrstnih vsebin. Za vas smo se pogovarjali z našim pesnikom in profesorjem slovenščine Davidom Bedračem, ki med drugim razkriva, kako se rojevajo pesmi, predstavljamo vam štirinajstletnega pisatelja Davida Verčka, Olga Paušič pa s pesmijo Prešerna Rozi razgalja marsikatero osnovnošolsko bejbo

KAJ PA NEZAVEDNO?

Za zdaj velja, da je v našem šolskem sistemu zgledno poskrbljeno za najmlajše. O tem, kako bo v prihodnje, se porajajo dvomi. Ministrstvo za šolstvo je pripravilo predlog sprememb Zakona o vrtcih, ki jih je vlada poslala v obravnavo državnemu zboru s predlogom, da jih obravnava po skrajšanem postopku. O njih pa ni razpravljal Strokovni svet za splošno izobraževanje. Strokovnjaki pravijo, da nekatere posegajo v koncept predšolske vzgoje. Pri tem pa je nevarno, da spremembe posameznih sestavin ogrozijo delovanje celote. Osvetljujemo tri strokovno sporne rešitve … »Klik!«

ZVEZANE ROKE

Z novelo Zakona o gimnazijah so bili uzakonjeni tako imenovani alternativni ukrepi kot nadomestna sankcija za kršitve dolžnosti dijakov. Takšni ukrepi bi lahko učinkovito preprečevali pretirano izostajanje od pouka, obenem pa bi omogočali, da dijak tudi osvoji snov, od katere je pri pouku izostal. Vendar ti ukrepi za razliko od siceršnjih vzgojnih ukrepov, opomina in ukorov, zahtevajo dodatno dejavnost ne le od dijaka zunaj njegovih siceršnjih šolskih obveznosti in urnika, temveč tudi od učitelja … Več o tem vam razgrinja profesorica Romana Jenčič v novi številki Šolskih razgledov!

DOŽIVLJAM, TOREJ SEM!

V srcu naše izjemne filmske vzgojiteljice – Mirjane Borčić – tlita dve veliki ljubezni. Do filma in do mladih. Zanjo je filmska vzgoja odpiranje vrat v samostojno doživljanje. Saj pomaga mladim oblikovati odnos do vsega, kar doživljajo, in jim ob tem prebuja tudi zdravo presojo o življenju. Zanjo sploh ni pomembno, kaj je hotel povedati ustvarjalec filma. Pomembno ji je nekaj povsem drugega … »Klik!«

KONČNO VESEL V ŠOLO

V tretjem razredu so se že kmalu pokazale velike težave, ker ni zmogel programa. Med poukom je bil vedno bolj nemiren. Sošolci so ga začeli zavračati. Pogosto se je z njimi stepel in motil je pouk. Vedno več je bilo ur in dni, ko ni naredil nič. Na nobenem področju ni bilo napredka, kljub trudu vseh vpletenih. Začel je prositi, če lahko gre na stranišče. Nato pa je to izrabil za dolgo tekanje po šolskih hodnikih. Starša nista sprejela sinove drugačnosti in sta vzroke za neuspeh iskala pri učiteljih. Tako osvetljuje Mihove težave specialna pedagoginja Mira Cepec, ki je fanta obiskala tudi ob njegovem velikem preobratu … Več na naših svežih straneh!

J NASMEJTE SE Z NAMI J

Dogaja se, da naši srednješolci tudi zmedejo knjižničarje. Sprašujejo po avtorjih in naslovih knjig, ki ne obstajajo … A v resnici le zaradi nevednosti zmešajo črke, spremenijo imena, smisel pa še kaj. Zbrali in strnili smo najbolj posrečene izjave obiskovalcev knjižnice Jožeta Mazovca v Ljubljani, enote Nove Fužine. V dobro voljo vas bo prav gotovo spravila tudi šaljiva pesem škofjeloškega profesorja o spremembah v šolstvu. Pa veselo branje!

NE PREZRITE!

CŠOD

CŠOD vam tokrat predstavlja zasanjano naravo, prijaznega, a nagajivega škrata Bergmandelca in hišo iz drevesne skorje …

Zavod za šolstvo

Zavod RS za šolstvo je spet z nami/vami. Poleg svojih knjižnih novosti vas seznanjajo tudi s priznanji Blaža Kumerdeja, z ocenjevanjem znanja, s tekmovanjem za Cankarjevo priznanje … Predstavljajo pa vam tudi seminarje Sveta Evrope – Pestalozzi 2008/1.

VPRAŠALI SMO ZA VAS!

Šolniki! Ali ste tudi vi med tistimi, ki ob rednem delu opravljate še dodatna dela in nadure? Vas zanima, kako se to izplačuje v šolstvu? Odgovor boste našli v naši novi številki.

Fotografija

J PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE J

Europass

Tudi tokrat smo za vas, dragi razgledovci, pripravili presenečenje. Europass! Če vas zanima kar koli o Europassu, pokličite (01 586 42 27) Špelo Pogačnik Nose, koordinatorko za Europass. Z veseljem bo odgovorila na vaša vprašanja. Pa ne le to! Prvih deset, ki boste poklicali, in seveda tudi kaj vprašali, prejme lične stenske koledarje s podobami, ki so obarvale tudi te Šolske razglede.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!