Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVIII, 20. JANUAR 2007, ŠTEVILKA 2, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Erna Ferjančič je po diplomi iz likovne pedagogike več kot desetletje vodila Grafični muzej v Rogaški Slatini in bila ob tem organizatorka številnih likovno-umetniških prireditev. Zdaj je zaposlena na I. osnovni šoli v Rogaški Slatini. Ob pedagoškem delu je odlična mentorica mladim ustvarjalcem. Sodeluje tudi z Ljudsko univerzo in skozi njene programe vodi različne ustvarjalne tečaje za odrasle. Ob zaposlitvi ves čas umetniško deluje kot slikarka in grafičarka, zadnje desetletje kipari v glini in lesu.

Del njenega bogatega, barvitega ustvarjanja tokrat tudi za bralce Šolskih razgledov.

Kaj smo tokrat pripravili za vas?

»Prenovljeni bolonjski programi« …

H KREDI IN TABLI
Ker je v Sloveniji postalo že skoraj pravilo, da se vsega lotevamo tako, da stvar samo še poslabšamo in jo potem prikažemo kot najboljšo in najprimernejšo, se je zgodba ponovila tudi pri prenovi študijskih programov prihodnjih učiteljev v vzhodnem delu Slovenije, razmišlja asistent Tomaž Bratina. Program so nam zavidali na drugih ustanovah, ki izobražujejo učitelje v Sloveniji in tudi na tujem. Na stanovsko sorodni fakulteti v tujini so program z našo pomočjo in nasveti tudi vpeljali. Vse s ciljem: imeti sodobnega učitelja. Tudi od aktivnih učiteljev smo dobili veliko povratnih informacij. Želja po še obširnejšem znanju in možnostih usposabljanja s področja multimedije in uporabe IKT pri pouku je! Učitelji sami priznavajo, da je znanja s tega področja premalo. In potem korak nazaj … s klikom do zanimivega branja v Šolskih razgledih!

Tekmovati? Iz Cankarja ali …

HOTEL SEM PRIJETI ŠE LUNO
Tokratni izbor besedil tekmovanja za Cankarjevo priznanje (TCP) nas je nemalo presenetil, ugotavlja Olga Paušič. Zbirka kratke proze osmih zelo različnih avtorjev nas je, mentorje, postavila pred dilemo, kako začeti, kako se lotiti, predvsem pa, kako navdušiti učence – tekmovalce. Po vsebini so besedila precej oddaljena, zaradi »težke in mračne« vsebine nekatera najstnikom seveda tudi neprivlačna. Še najtopleje so sprejeli osebnoizpovedne črtice Toneta Partljiča, po čigar besedilu je zbirka dobila naslov. Humor bi moral biti obvezna sestavina šolskega vsakdana …

O tej temi so vroče razpravljali tudi naši forumovci. Njihova izvirna in zanimiva razmišljanja si lahko preberete v svežih Šolskih razgledih.

Debelušnost …

JE RES VSE V GENIH?
Debelost med otroki postaja tudi v Sloveniji vse bolj pereča težava, saj debelušnost v zgodnjem otroštvu po navadi nakazuje težave z debelostjo pozneje v življenju. Debeli otroci in mladostniki se pogosto srečujejo tudi z negativnimi psihosocialnimi posledicami. Zaradi predsodkov, ki jih ima družba do debelih, imajo ti v življenju, velikokrat po krivici, slabše možnosti. Zato imajo največkrat negativno samopodobo, zmanjšano samozavest, so plahi in negotovi in zato osamljeni, pogosto tudi depresivni. V zadnjih dvajsetih letih se je število debelih šestletnikov v Evropi podvojilo. Preveliko telesno težo in debelost povzročajo duševni, družbeni in genetski dejavniki … Preberite si predvsem življenjski in stvaren prikaz porasta debelosti med otroki v prispevku Jolande Radolli.

Iz pedagoške prakse …

NISMO BOŽJI DAR
Podobno kot današnji študentje smo bili tudi pred desetimi leti in več deležni veliko (pre)več teorije, ki nam je načeloma ni bilo dano preveriti v realnih okoliščinah. Še vedno me preseneča, razmišlja mag. Polona Godina, da sem si ob tako bornih izkušnjah sploh drznila vstopiti v razred. Kot majhen otrok, ki divja na rolerjih, in se ne zaveda, kaj vse se mu lahko ob tem pripeti. In slab občutek, če že ne dejstvo, da je nekakšen pedagoški program Filozofski fakulteti pač nujno zlo, podajanje tega znanja v teoriji pa mnogo manj naporno in verjetno za malenkost cenejše kot praktično usposabljanje novincev, ostaja.

Meje mojega sveta …

JEZIKOVNA TRŽNICA
Zakaj je madžarščina tako zahtevna? Poznate zgodbo o čisto pravem grofu Drakuli? Ste že slišali, da imajo Armenci poseben praznik, ko se polivajo z vodo? Zakaj ima Bob Marley tako značilno frizuro? Zaljubljen sem vate – kako to zveni v francoščini? Ste vedeli, da so v Siriji mladi veliko bolj spoštljivi do odraslih kot mi? Zakaj Kitajci menijo, da smo Evropejci razvajeni? Poznate običaje Mekedoncev in Moldavijcev? Ne? Seveda ne, saj niste z Osnovne šole Gorje … saj veste, kaj storiti za več J

Kaj bi vas še pritegnilo?

Preveč učiteljev v družbi znanja? Darko Štrajn tokrat piše o tem, da bo vsak čas, če ni že, učiteljev preveč.

Madagaskar? Vsa ta drugačnost z daljnega rdečega otoka. Tenkočutnost in odprtost Slovencev do tretjega sveta sta prižgali iskre upanja in nasmeh na obrazih mladih Malgašev…

Zdravje? Tudi o tem …

Protikadilski zakon? Šporni pogled Nika Slane …

Smeh? Po novem nič novega s Tonijem Gašperičem … J

Kako biti dober stezosledec? Kako razpoznati znamenja, sledi v naravi? Je bil medved tu? CŠOD vam tokrat ponuja zanimivo in nadvse doživeto branje.

Kaj menijo drugi? Ti drugi so tokrat naši zvesti naročniki, ki nas v uredništvu razveseljujejo z svojimi spodbudami, s pomočjo katerih se lahkotnejše in pogumnejše spoprijemamo z včasih malo manj prijetnim vsakdanom …

Ne prezrite!

Svizovih strani – o najnovejših dogodkih, pravni nasveti, o regresu …

Razpisov za prosta delovna mesta. V tokratni številki jih je kar nekaj.

Rokusove ponudbe …

Vabljeni!

Na tradicionalne pedagoško-andragoške dneve, Cmepius vas vabi k sodelovanju v mednarodnih projektih, SIRIKT 2007 pa na konferenco o …več v ŠR.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!