Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 22. JANUAR 2005, ŠTEVILKA 2, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Ko je bil še otrok, je oboževal skice, smešne možice, portrete in karikature. Pred slabim desetletjem pa je slikar, glasbenik, športni novinar in andragog Rok Plestenjak zaplul še v abstraktni svet čopičev in akrilnih barv. Sledi intuiciji in pluje v neznano, ko osebno izkušnjo izrisuje z barvnimi dvoboji. Skuša lebdeti v prostoru, ki ga ni zarisal še nihče. Plete barvne vozle, išče prostorske rešitve in uporablja najrazličnejše vzorce, pri čemer so linije posebno pomembne. V slikah je pogosto opaziti sledove ženskih podob, kot da bi se jim želel pokloniti. Slikanje ga pomirja, mu osvobaja dušo in zmeraj znova privablja. Skoraj vsako leto ustvari nov ciklus del, ki jih povezuje skupna ideja.

TIMSS 2003
Otroci, ki zdaj končajo osnovno šolo, znajo manj matematike, kot so je znali nekoč učenci osemletne osnovne šole. Naravoslovje obvladajo enako. A strokovnjaki opozarjajo, da izsledki še ne predstavljajo devetletke! Starejši otroci so namreč vanjo prešli iz osemletke, mlajši pa so šele prvi rod, ki se je vpisal v prvi razred prenovljene šole. Poleg tega tudi učitelji potrebujejo nekaj let, da dobro osvojijo nove prijeme in kakovostno poučujejo poleg nižjih ravni znanja tudi višje. Kaj pomenijo izsledki raziskave TIMSS 2003, kako si jih razlagajo in kaj bo treba ukreniti - če sploh kaj, smo povprašali nekaj strokovnjakov. Preberite več v ŠR!

EPILEPTIK IN ŠOLA
Objavljamo del razmišljanja iz pogovora naše bralke Sonje Votolen s primarijem Igorjem Ravnikom, dr. med., specialistom pediatrom/nevropediatrom, specialistom za epilepsijo. Strokovnjak ugotavlja, da imajo pedagogi večinoma pozitiven odnos do učencev ali dijakov z epilepsijo. Po drugi strani pa neredko naletimo na nevednost - denimo neprepoznan napad "odsotnosti" dijakinje med spraševanjem. Včasih uspešnemu študentu svetujejo, naj zaradi te bolezni opusti študij ... >>Klik!<<

PREDEN BOLI
Dr. Pavel Kosi
si že dolgo zavzeto prizadeva, da bi prihranil zobobol čim več otrokom in mladim. Te bolečine sodijo med najhujše. Prepričan je, da ni filozofa in ga nikoli ni bilo, ki bi zmogel toliko duhovne moči, da bi jih lahko prenašal. In prav po zaslugi mladinskega zobozdravstva jih mnogi ne poznajo. Ustne in zobne bolezni so množična obolenja. Ko se razširijo, jih ne moremo več obvladovati. In kaj se nam obeta v prihodnje? >>>Kliknite<<< in preberite več!

PO SVETU
Tudi v najodročnejših krajih Avstralije imajo otroci dostop do izobraževanja. Iz Alice Springsa namreč deluje t. i. šola na daljavo. Mag. Nataša Intihar Klančar z Osnovne šole Brezovica pri Ljubljani v prispevku Šola brez razredov opisuje, v kakšnih šolah se izobražujejo otroci prostrane dežele. V članku Od kaosa h kozmosu predstavljamo, kako v Franciji pojmujejo demokracijo in kako jo lahko udejanjamo. Smo pri nas usposobljeni za to? Zgodba o ravnatelju je zgodba o ugandskih šolah in učencih. Ravnatelj Stanley razlaga: "Če ne bi mi tepli učencev, bi se kmalu zgodilo, da bi oni začeli tepsti nas!" Kako drugačne so njegove izkušnje iz razreda! Pradstavlja nam jih študentka prava Kristina Božič. V Veliki Britaniji so nedavno javno predstavili šolska poročila slavnih osebnosti. Guardian je izbrskal podatke tudi za mnoge druge slavne osebnosti. So se njihovi učitelji zmotili ali so njihove sposobnosti in osebnost ocenili pravilno? >>>Klik!<<<

USPEŠNOST SREDNJEŠOLCEV
Lani smo prvič dobili tudi podatke o številčnem ocenjevanju športne vzgoje, piše Tomaž Kranjc z zavoda za šolstvo. Kljub predvidevanju, da pri tem predmetu ne bo nezadostnih ocen, so šole v vzorcu poročale o 125 dijakih "z nezadostno oceno pri športni vzgoji", v vsej populaciji pa bi jih utegnilo biti še nekaj več.

Delež uspešnih na popravnem izpitu je približno 74-odstoten. Take deleže uspešnih so pred leti dosegali pri tujih jezikih in naravoslovnih predmetih v gimnaziji in so le malo višji od deleža uspešnih pri matematiki. Več v ŠR!

LIST IZ DNEVNIKA
Ob sestopu me pričaka tisočglava množica malčkov, njihovih mamic, očkov, babic ... Prav vsi pričakujejo, da bom spregovoril in tako začel vsakoletno božično-novoletno dogajanje v našem mestu. Tudi oblečen sem nenavadno, obuja spomine Sašo Šauperl, ravnatelj Osnovne šole Martina Konšaka Maribor. Kako imenitno je naš slikar Maksim Gaspari narisal starega dobrodušnega moža, ki z zimskim kožuhastim plaščem in polhovko na glavi ter z rogovilo v roki brede po zasneženi poljani! Upam si trditi, da je to naš pravi slovenski dedek Mraz. In v prav taki opravi sem tudi sam pod Pohorjem. >>>Klik!<<<

Ne prezrite!!!

Pionirski dom, center za kulturo mladih, vas vabi na seminar IMPROVIZACIJSKEGA GLEDALIŠČA, na katerem boste spoznali, kako doseči, da bodo otroci na gledališkem odru sproščeni, ustvarjalni in iznajdljivi. Začel se bo 11. februarja letos in trajal 20 šolskih ur. Kotizacija z gradivom znaša 40.000 tolarjev. Če želite izvedeti več, pokličite 01 234 82 00 ali 041 365 599 (Bjanka Mihočka).

Založba Modrijan vas opozarja na seminarje, ki ji bo pripravila v začetku februarja letos. Več boste zvedeli v novi številki Šolskih razgledov!

Rokus
Šolski razgledi

Dragi RAZGLEDOVCI, pozor!!!

Zanima nas, kaj je tisto, kar vas, spoštovani naši bralci, zlasti naročniki, odlikuje z mojstrstvom pri vašem poučevanju. V čem ste vi mojstri? Kaj (katera) je vaša močna točka? Kaj je tisto pri vašem delu, na kar ste najbolj ponosni, za kar se vam zdi, da bi bilo dobro, če bi zmogli tudi drugi? Veseli bomo, če boste opisali tudi pot, ki vas je privedla do tega, opozorili na pasti, težave na tej poti ... Zanimajo nas vaši cilji - kaj bi še radi naredili iz sebe na vašem strokovnem področju ...

Pišite nam. Lahko nam namenite le nekaj stavkov, lahko več. Po želji. Med vsemi, ki boste sodelovali v naši tokratni akciji, vas bomo izbrali pet. Nagrajeni boste s knjigo založbe Rokus - Paul Ginnis Učitelj - sam svoj mojster.

Vašo pošto pričakujemo do 31. januarja letos. Ne pozabite priložiti nagradnega kupona!

Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Slika