Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 24. JANUARJA 2004, ŠTEVILKA 2, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Bosa noga, Asterix, Stric skopušnik, Bosanske basni, Sarajevo tango, Stripburger ... Vam je znano? Da, vse to so stripi. Tokrat smo naslovnice resnejših in poučnih ter zgolj zabavnih stripov raztrosili po vsem časniku. Nekatere boste gotovo prepoznali, saj smo se verjetno že vsi srečali z Mikijem Mustrom, Alanom Fordom, Asterixom in drugimi. Stripe lahko najdemo marsikje. Bogatijo otroške revije, kot sta Ciciban in Cicido, pa tudi resnejše. Kdo še ni prebral Diareje, pikrega komentarja političnih spodrsljajev? Tudi Pedagoški oddelek Narodne galerije je posegel po stripu, da bi čim bolj pritegnil otroke in jih navdušil za umetnost. Knjižnica Otona Župančiča v Ljubljani z njim spodbuja branje med mladimi, pri tem pa ne omogoča le sposoje stripov, marveč prireja celo delavnice, na katerih se jih otroci in najstniki učijo tudi ustvarjati. In še bi lahko naštevali. Ali ste vedeli, da je leto, ki velja za nastanek stripa, tudi leto, ko je nastal film? Od kod pojem rumeno novinarstvo? Mnogo več pa si lahko preberete v časniku.

TOURETTOV SINDROM
Specialna pedagoginja Jelka Marin v prispevku povzema nekaj poglavitnih podatkov o nevrološki motnji, o kateri premalo vemo. Nedavno je pri svojem delu naletela na otroka, za katerega je po iskanju in analizi simptomov prišla do spoznanja, da gre verjetno za Tourettov sindrom. Ta je pri nas (kolikor je iskala po literaturi) dokaj nepojasnjen. Je podedovana nevrološka motnja, za katero so značilni so nehoteni telesni gibi (tiki) ter nenadzorovani vokalni glasovi. Redko lahko vokalizacija vsebuje socialno neprimerne besede in stavke ... Klik! >>>

PREDEBELI
Vesna Hudej uči že dvajset let. Pri športni vzgoji opaža, da je veliko otrok predebelih. Nanje jo je opozorila tudi zdravnica na rednem zdravniškem pregledu, ki ga opravijo v tretjem razredu. Zakaj postane otrok debel? Pomembno vlogo imata nedvomno dednost in okolje, ki ju ne smemo obravnavati ločeno. Znano je, da imajo debeli starši po navadi debele otroke. Zdi se, da je to bolj posledica napačne prehrane kot podedovanega telesnega tipa ... Več v ŠR!

STRIP
V vzgojo in izobraževanje nenehno vpeljujemo nove prijeme, ki naj bi olajšali izobraževanje, povečali njegovo učinkovitost, prinesli trajnejše povezano in uporabno znanje. Seveda pri tem ne gre pozabiti, da različni prijemi in metode niso čudežno zdravilo in da je učenje še zmeraj potrebno, saj moramo še vedno poznati dejstva, če želimo ustvarjalno reševati težave in obogatiti znanje. Res pa je, da lahko otrokom in odraslim učenje precej olajšamo in ga morda naredimo prijetnega. O stripu smo se pogovorili s prevajalcem zgodovinskega romana v obliki stripa Maus Otom Lutharjem, z urednikom stripovske revije Igorjem Prasslom in z Mileno Milevo Blažić, docentko za didaktiko književnosti in ustvarjalno pisanja na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Tako smo obravnavani medij osvetlili iz zornega kota več strok. Klik! >>>

ALI ZNAMO POSLUŠATI
Odkar otrok prestopi šolski prag, nenehno posluša o poslušanju: si poslušal v šoli, ga sprašujejo doma; poslušaj, mu govori učiteljica. Povsod enako - toda ali učenec res sliši, kar posluša? Barbara Lavrič Ravbar na prvem roditeljskem sestanku vedno znova staršem polaga na srce: navadite svojega otroka, da sliši svoje ime! Ko bo slišal svoje ime, bo znal slišati še ostalo. Avtorica prispevka vam predstavlja učno uro iz poslušanja govora. Klik! >>>

UČENCI V NEVARNOSTI
Sonja Votolen ima v razredu z dvajsetimi učenci tudi učenca z odločbo otroka s posebnimi potrebami. Ta odločba je izdana zaradi otrokove enkopreze in bralno-napisovalnih težav, čeprav omenjena vzroka sploh nista moteča za delo pri pouku. Doslej se je z otrokom ukvarjalo že nekaj institucij in za njegove težave usposobljenih posameznikov, menjal je šole, vzgojni zavod, razna varstva med roditeljevim delovnim časom. Zdaj je otrok na njihovi šoli, težko sprejemljivo pa je to, da se za osrednji problem navaja že prej omenjene težave, le komaj omenjena pa je otrokova neverjetna nasilnost, impulzivnost, nenadejani izbruhi agresije do drugih, besedne in fizične grožnje, neverjetno pritlehni besedni rafali, samovoljno vedenje in tudi izzivanje lastnega življenja. Več v ŠR!

NOVI NAROČNIKI, POZOR!!!

Didakta

Še zmeraj nimate svojih Šolskih razgledov?

Naročite se TAKOJ! Zakaj takoj?

Nove naročnike bomo ob naročilu razveselili z darilom Založbe Didakta. Pohitite, zaloga knjig je omejena. Poslali jih bomo prvim desetim naročnikom. Za vas smo izbrali knjigo Otroci sprašujejo, nobelovci odgovarjajo.

Otroci sprašujejo, nobelovci odgovarjajo

Pozor !!! Priložnost za RAZGLEDOVCE!

Kot že veste, lahko sodelujete vsi, STARI in NOVI, naročniki Šolskih razgledov.

OTROCI SPRAŠUJEJO, NOBELOVCI ODGOVARJAJO

je prikupna in uporabna knjiga, ki jo je izdala Založba Didakta. Naročite jo lahko pri njih ali jo poiščete v najbližji knjigarni. Če boste pravilno odgovorili na naše nagradno vprašanje in ob tem imeli še srečo pri žrebanju, jo boste prejeli brezplačno. Izžrebali bomo pet nagrajencev.

Nagradno vprašanje:

Katerega leta je bila prvič podeljena Nobelova nagrada?

Odgovore pričakujemo do letošnjega 2. februarja opoldne.

Razgledovci, še vedno skrbimo za ugodnosti, namenjene le vam!

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Študentska založba

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

NE prezrite!!!

Dragi bralci, preberite svežo številko Šolskih razgledov, NE bo vam žal. Tokrat objavljamo razpis zanimivih seminarjev Sveta Evrope. Gotovo boste našli kaj zase. Poglejte si tudi razpis za priznanja Društva vzgojiteljev dijaških domov in razpis za nagrade Frana Gerbiča.

Svizove strani

Seveda je tudi tokrat z vami Sviz s stalnimi rubrikami in CŠOD, ki z vami deli prigode in nezgode Šole v naravi. Veliko užitkov pri branju!