Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 25. JANUAR 2003, ŠTEVILKA 2, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

V poslovalnici Foto Tivoli na Celovški 79 v Ljubljani, kjer pogosto razvijajo tudi fotografije, ki jih objavljamo v Šolskih razgledih, imajo že peto leto svojo Fotogalerijo. Ob različnih slikarjih, poklicnih in amaterskih fotografih razstavljajo tam pogosto tudi najmlajši - do srede februarja nadebudneži iz vrtca Najdihojca v Ljubljani. Vabijo vas na ogled svojih umetnin - spodbudila jih je zima, ustvarili pa so jih s tempera barvami.

Mi pa vas popeljemo na prijazen zimski sprehod po Šolskih razgledih.

Sneg. Sonce. Mraz. Hrsk ... Gaz po deviški belini. Med smrekami, pomrznjenimi potoki. Zimski potep v belo pravljico. Tatjana Guzelj, vodja omenjene poslovalnice, je prvo zasneženo januarsko nedeljo preživela na dolgem sprehodu ob vznožju Polhograjskega hribovja. S fotoaparatom, seveda. Njen poklic, konjiček, radost.

IZZIV ZA TISTE, KI HOČEJO VEČ
Pripravljalci kurikuluma so oblikovali več medpredmetnih področij kot kdaj koli. Okoljsko vzgojo smo umestili v izobraževalne programe; med njimi je ta najbolj tuja, nenavadna in kompleksna. Zahteva, da sodelujejo učitelji vseh profilov. Okoljska vzgoja ima dvojni učinek, saj je obenem vzgoja in izobraževanje za okolje, v okolju in o njem. Ali smo učitelji pripravljeni sprejeti in udejaniti številne možnosti okoljske vzgoje, ki povezane vodijo do razvoja kritičnega razmišljanja in akcijske kompetence pri otrocih? Odgovore preberite v prispevku Ide Kavčič, CŠOD.

Druga slika

ENAKO DOBRO ALI ENAKO SLABO?
Ob inventuri preteklega leta se spodobi pogledati, ali se je učna uspešnost dijakov srednjih šol leta 2002 kaj razlikovala od prejšnjih let: Z analizo Zavoda RS za šolstvo se že osmo leto zapored ugotavlja, da ima ob koncu pouka pozitiven uspeh od 75 do 78 odstotkov dijakov. Povprečno več kot eden od petih dijakov ob koncu pouka ni pozitiven, in če nima več kot tri nezadostne ocene, ga čakajo popravni izpiti. O učni uspešnosti vas seznanja Tomaž Kranjc z Zavoda RS za šolstvo.

TUDI V LABORATORIJU IN NA TERENU
Med novostmi v devetletni osnovni šoli je v šestem in sedmem razredu tudi predmet naravoslovje. Ta je zamenjal biologijo, fiziko in kemijo in je zasnovan interdisciplinarno. Čeprav po številu ur prednjači biologija, je vodilna sila ene od treh strok pri tem predmetu vselej odvisna od obravnavanega tematskega sklopa. Enkrat so v ospredju biološke vsebine, drugič kemijske, tretjič fizikalne - pomembno je le, da se cilji smiselno prepletajo. Seznanite se s pogledi nekaterih strokovnjakov.

BOGATINŠČINA IN BEDA
Naša sodelavka, priznana in priljubljena strokovnjakinja Tereza Žerdin, se tokrat sprašuje: Ali se otrokom sploh uspe naučiti igrati se s posamezno igračo, če pa jim starši prinesejo domov vsak dan novo, morda zgolj zato, da bi si oprali slabo vest, ker so premalo z otroki, ko pa so z njimi, pa so utrujeni ali se jim nič ne ljubi.

TwinSte že bili v Parizu? Našo naročnico smo tja popeljali mi in imela se je nepozabno super. O tem piše v Listu iz dnevnika. Želite tudi vi z nami? Tokrat lahko potujete v Carigrad!

 

Založba ObzorjaNOVOSTI ZALOŽBE OBZORJA!

Učenje angleščine je s pravim učbenikom lahko zabavno! Tokrat vam predstavljamo učbeniški komplet za učenje angleščine v drugi triadi devetletne osnovne šole MY SAILS.

Priznana založba nadaljuje dolgoletno tradicijo pisanja učbenikov za slovenske otroke s slovenskimi avtorji.

SVIZOVE STRANI
SvizPonovno so tu Svizove strani! Preberite marsikaj novega v Svizovih rubrikah neprezrto, novice, pravna pisarna, v središču, kjer vam predstavljamo predsednice in predsednike Svizovih sindikalnih konferenc in njihove programske poudarke v letih 2002-2006.

V tokratni najdebati, o tem kaj o izostajanju dijakov od pouka menijo starši. Prelistajte naš časnik.

NAROČAM SVOJE ŠOLSKE RAZGLEDE

Orient čaka na razgledovca ...

Agencija Oskar

Nekoga med vami, ki ste že razgledovci in boste do 12. februarja letos pridobili vsaj še enega novega naročnika, in med tistimi, ki boste do istega dne postali razgledovci, bomo izžrebali za brezplačno štiridnevno potepanje po Carigradu.

Carigrad, zakladnica najslavnejših stavb na svetu, muzejev, omamnih vonjav s preštevilnih orientalskih bazarjev, toplih nasmehov, privlačnih ritmov, gneče teles ...

Nujno poglejte na zadnjo strani našega časnika!

Šolski razgledi