Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVIII, 6. JANUAR 2007, ŠTEVILKA 1, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

V mladem, komaj razprtem novem letu, za vas - sveži in razgibani ŠR - spet na spletu!

Fotografija

»Ta likovna dela sem ustvaril v zadnjih dveh letih. Ne spogledujejo se več samo z realnostjo in iskanjem motivov iz vsakdanjega sveta, temveč se dotikajo tudi duhovnosti in notranjih občutkov. Tak pogled te privede do tega, da prikažeš likovno razmišljanje povsem po svoje. To pa je edina pot k napredku in prepoznavnosti avtorja. Najti pravo pot je bistvo ustvarjanja in uspeha.«

Tako pravi o sebi in svojem ustvarjanju Zoran Rožič, član Društva koroških likovnikov, ki je ljubezen do likovnega ustvarjanja začutil že v osnovni šoli. Pozneje se je kalil ob akademskih umetnikih, ki so bili pripravljeni deliti svoje znanje z drugimi: Slavku Koresu, Ervinu Kralju, Vinku Železnikarju … Slikanje je del njegovega življenja, konjiček, ki ga sprošča. Srečen je, če svoje ustvarjanje lahko deli z drugimi, zelo pogosto prav z mladimi. Pa ne le v svojem ateljeju; pogosto so tudi planinski izleti, ki jih vodi za osnovnošolce iz Šentjanža pri Dravogradu, obarvani slikarsko

DANSKA REFORMA
Na Danskem imajo devetletno osnovno šolo (izjemoma imajo lahko šole tudi deseti razred), ki ji sledijo tri leta srednješolskega izobraževanja in nato študij na univerzi po programih 3 leta + 2 leti s pridobitvijo naziva magister. V gimnazije se vpiše povprečno 40 odstotkov generacije, v strokovne šole do polovice, desetina pa ne nadaljuje šolanja. V tem najmanjšem delu prevladujejo fantje; pravijo, da je to skupina, za katero ne vedo, kje je. Leta 2005 so začeli s prenovljenimi gimnazijskimi programi. Ti potekajo na triletnih gimnazijah, tehniških in ekonomskih gimnazijah in v posebnih dvoletnih programih, namenjenih predvsem vpisu na višje šole, denimo za medicinske sestre. Ne izključujejo pa – seveda pod določenimi pogoji – vpisa na univerzitetne študije. Gimnazijski programi so namenjeni nadaljevanju študija na univerzi.

OD KOD PRIHAJA SVETLOBA
Dr. Ove Korsgaard pravi, da je doslej izobraževalni sistem temeljil na progresivni pedagogiki, zdaj pa se poudarja predvsem znanje. Priznani strokovnjak že od leta 1995 predseduje Združenju za svetovno izobraževanje, ki je svetovalna organizacija Unesca, in deluje v Centralni evropski ljudski akademiji v madžarskem Sopronu. Ob vseh obveznostih mu je lani spomladi uspelo obiskati Oddelek za pedagogiko in andragogiko ljubljanske Filozofske fakultete, kjer je predaval študentom. Kaj zanimivega smo še zvedeli v pogovoru z Dancem, predstojnikom Oddelka za filozofijo izobraževanja na Pedagoški univerzi, kjer je odgovoren za raziskovalne programe etičnega in političnega izobraževanja, si lahko preberete v prvi letošnji številki Šolskih razgledov.

RAZREDI V PUŠČAVI
Na vzhodu Čada se na nadvse suhem območju, izpostavljenem peščenim viharjem, razprostira ducate naselbin, v katerih prebiva približno 240.000 ljudi iz različnih etničnih skupin. Na 24.000 kvadratnih kilometrov veliko ozemlje se priseljujejo iz sudanskega Darfurja od leta 2003. Navkljub ekstremnim podnebnim razmeram, različnim nevarnostim in veliki oddaljenosti od prestolnice države – vožnja do tja traja 20 ur z avtomobilom – tam ob pomoči posameznih učiteljev prostovoljcev poteka pouk. Učiteljica si najbolj želi, da bi ji uspelo zagotoviti šotor, v katerem bi potekale učne ure, da otroci ne bi bili tako izpostavljeni vetru in pripekajočemu soncu … >>klik!<<

VISOKOŠOLSKA INVENTURA
Prehod iz starega v novo leto za vse tiste, ki so iz takega ali drugačnega razloga redni obiskovalci trgovin (če drži, da je odvisnost od kupovanja enakovredna drugim odvisnostim, potem se je z izgradnjo trgovskih velecentrov število odvisnikov v Sloveniji neznansko povečalo), mineva tudi v znamenju dveh neizbežnih dogodkov. Za razliko od drugega dogodka, to je razprodaj, ki so odveč le preobremenjenim trgovcem, je prvi, torej letne inventure, odveč prav vsem. A inventure so, seveda, potrebne, piše Jasna kontler – Salamon. Tudi tam, kjer nanje ne opozarjajo napisi na zaprtih vratih. Denimo v našem visokem in višjem šolstvu. Še ta mesec bo izšel razpis vpisa v višje in visoko šolstvo za prihodnje študijsko leto … več o tem v ŠR!

UČENJE ZA ŽIVLJENJE
V sodobnem času hitrih razvojnih posledic, socialnih sprememb, naraščanja informacij ter globalne soodvisnosti so potrebne vedno nove izobraževalne metode. Starši in učitelji moramo znati izrabiti energijo mladih in jim dati čim več znanja in vizijo za življenje, razmišlja Jože Jagrič. Izobraževanje v obdobju rednega šolanja že dolgo ni več dovolj. Pravimo, da se moramo izobraževati vse življenje. Za to pa mora biti poleg povprečne sposobnosti tudi zadostna motivacija … Preberite v novih ŠR!

KAJ BI VAS ŠE PRITEGNILO?

Slepi in slabovidni? Naši strokovnjaki za slepe in slabovidne otroke so se znašli pred zevajočo praznino. Zakaj? Več o tem v našem prispevku Prikrajšani za pomoč.

Portreti? Kateri petinosemdesetletnik, ki skoraj vsako dopoldne prebije na Inštitutu za arheologijo, se skriva za bogatim raziskovalnim delom? Vse življenje je hodil, hodil, njegov pravi svet je v naravi, najdišča iz ledene dobe – ljudje iz paleolitika … Več v pogovoru z Matijo Brodarjem.

Psihosinteza? Tudi o tem …

NE SPREGLEJTE!

Učitelji in drugi! Izobraževalno založništvo (DZS) vas vabi, da se udeležite predavanj priznanih strokovnjakov in privlačnih delavnic.

CŠOD

CŠOD razpisuje fotonatečaj … za najfotografijo tudi privlačna nagrada!

Europa Donna

Europa Donna? V Sloveniji več kot tisoč članic in članov …

Akademija za psihosintezo

Psihosinteza? Kdo prestavlja figure na šahovnici? Kdo jih izbira? IZGORELOST – konec ali nov začetek? Akademija za psihosintezo vas vabi na seminar v Strunjanu. Več v ŠR!

ČESTITAMO NAGRAJENCEM!

Dragi razgledovci! S pravilnimi rešitvami naše nagradne križanke ste nas tokrat spet zasipali. Domala vsi ste nam poslali pravilne rešitve (ponekod jo je zagodel le tiskarski škrat ali pa ste rešitev pozabili zapisati J ) Optimistično v novo leto. To je bilo tokratno geslo. Poštarji bodo z našimi majicami kmalu razveselili nagrajence – Roberta Šupeta, Tatjano Bizjak, Milko Burnik, Jožico Krapež, Marijo Mauko, Magdo Pužem, Silvijo Tomažin, Danico Gobec, Lidijo Intihar in Zinko Bezjak; z ličnimi platnenimi torbicami pa Maruško Rovtar, Štefana Celca, Mihaelo Repnik, Branko Savič, Mileno Žohar, Sandro Žvagen, Milico Bone, Vlasto Starc, Darinko Meško – Obreht in Mojco Kukovec. Iskrene čestitke!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!