Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 7. JANUAR 2006, ŠTEVILKA 1, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Ob koncu EU projekta PeriSCop, katerega partnerja sta bila Zavod RS za šolstvo in ljubljanska Filozofska fakulteta, je nastal priročnik za učitelje Mladina v Evropi, Učna gradiva in predlogi za pouk. V triletnem projektu so sodelovali še Univerza iz Pardubic na Češkem, jezikovna šola Step by Step iz Prage, Univerza Justus Liebig iz nemškega Giessna, zavod za izobraževanje učiteljev iz Hessna ter hessensko ministrstvo za šolstvo. A pri nastajanju gradiva so sodelovali še mnogi osnovno- in srednješolski učitelji s svojimi učenci in dijaki. Priročnik je osredinjen na mlade in obravnava samopodobo le-teh, sporazumevanje in socialno dejavnost, prihodnost, tradicijo in spomin. Namenili so ga učiteljem vseh predmetov. Vsebuje učno gradivo in izdelke učencev ter dijakov - risbe, kolaže, fotografije in filme -, ki so nastali pri pouku v vseh treh sodelujočih državah. Njegova posebnost je tudi ta, da je napisan v slovenščini, češčini in nemščini ...

NASILJE: OTROKE ŠEŠKAMO - MAČK PA NE!
V naslednjih štiriindvajsetih urah bodo zaradi nasilja umrli štirje otroci. To se ne bo zgodilo tam, kjer divjajo spopadi, marveč pri nas, v Evropi. Svetovna zdravstvena organizacija ima veliko podatkov o nasilju nad otroki, ki razjeda vso družbo in ne le posameznikov. A spodbuden je le tisti, ki napoveduje, da smrtnost otrok zaradi trpinčenja v večini razvitih držav upada. Otroci se srečujejo z nasiljem povsod - v družini, skupnosti, šoli, ustanovah ... Kaj pripoveduje o tej temi prof. dr. Paulo Sérgio Pinheiro, strokovnjak iz Brazilije? >>Klik!!!<<

DATI - DOBITI
Spoznala ga je pred dvema letoma. Star je bil osem let. Sprva je na obravnave prihajal nerad, težko ga je bilo motivirati za učenje. Nenehno se je presedal na stolu, krilil z rokami, vstajal, brez da bi vprašal, gledal skozi okno, z mislimi preskakoval, govoril nerazumljivo ... Kadar nalogi ni bil kos, je sprva postal jezen, nato se je ves nemočen začel jokati. Šolsko delo je odklanjal. Med uro jo je večkrat spraševal, koliko je ura in kdaj bo konec. Bil je poseben učenec, ki je potreboval povsem drugačen način dela, posebne metode ter ogromno motivacije in potrpljenja. Nekega dne sem se je mobilna specialna pedagoginja Marijana Senica domislila, da bi potreboval prijatelja, s katerim bi se družil, se pogovarjal o vsakdanjih stvareh, pisal nalogo. >>Kliknite<< in preberite več!!!

UŠI NA POHODU
"Rasla sem z "ušivo" generacijo," piše tokrat naša stalna sodelavka Tereza Žerdin. Nič posebnega ni bilo, ko jih je kdo dobil. Uši. Pri vsaki hiši so imeli petrolej - za svetilko, ko je zmanjkalo elektrike ali pa je ponekod sploh še ni bilo, in za preganjanje uši. Sama se jim je ognila, čeprav ne ve, kako ji je to uspelo pri do pasu dolgih kitah. Tako niti ne ve, kako je, če zaradi uši srbi glava in kakšne kolobocije potegne ta nadloga za sabo. A medvojna in povojna generacija sta se vsekakor znali spopadati z njimi. Potem so izginile. Toda ne za vselej. >>Klik!!!<<

DRŽAVLJANSKA IN DOMOVINSKA VZGOJA
Družbene spremembe in zdaj že zgodovinske so botrovale precej korenitim spremembam, ki smo jih v zadnjih letih občutili tudi v vzgoji in izobraževanju, še posebno v osnovnem šolstvu. Ko se zazremo v preteklost, si lahko domišljamo, da so bili praktiki v marsikaterem delu razvoja državljanske in domovinske vzgoje precej pred ustanovami, ki so sistemsko skrbele za to področje in skušale vzdrževati stanje, ki ob prihajajočih družbenih spremembah ni bilo več ustrezno. Kateri cilji posameznih učnih načrtov zajemajo tudi državljansko in domovinsko vzgojo? Kaj se je s poukom le-te dogajajo v zadnjem desetletju? Kako bi jo bilo treba prenoviti? Na kaj bo treba pri tem še posebno paziti? O vsem tem piše ravnatelj Osnovne šole Krmelj Rado Kostrevc. Preberite v ŠR!!!

Razgledovci, POZOR!!!

Zavod za šport Slovenije

Nedavna tragedija pred diskoteko Lipa v Pirničah je pretresla Slovenijo. O dogodku, v katerem so bila do smrti poteptana tri dekleta, in o subkulturi diska ter nori zabavi, ki ne potrebuje nobene reklame, razmišlja tudi Niko Slana. Več o tem preberite v ŠR v rubriki Zavoda za šport. Obveščajo vas tudi o 10. šolskem pokljuškem maratonu. Nanj se lahko prijavite do 30. januarja letos!

CŠOD

CŠOD vam tokrat predstavlja projekt FOPES, ki je nastal pod pokroviteljstvom Evropske komisije in na pobudo Bavarske akademije za pedagogiko šole v naravi (Bayerische Akademie für Schullandheimpädagogik). Namenjen je izobraževanju učiteljev za mednarodna srečanja otrok. Akademija je tudi nosilka projekta; pri njem pa sodelujejo še ustanove, povezane z organizacijo šole v naravi iz Avstrije, Češke, Poljske, Italije in CŠOD iz Slovenije.

Svizove strani

Spet je z vami Sviz! Kaj je novega v deželi Šolstvo? Ne prezrite novosti, ki vam jih predstavlja!

Filozofska fakulteta v Ljubljani vas vabi na že tradicionalne pedagoško-andragoške dneve 26. in 27. januarja letos.

Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik vas vabi na dan odprtih vrat v soboto, 14. januarja letos. Ob 10. uri se jim pridružite na ljubljanski Filozofski fakulteti.

ČESTITAMO!!!

Mladinska knjiga

S pravilnimi rešitvami naše nagradne križanke ste nas tokrat spet zasipali. Pravilno geslo je SLOVENSKE ŠEGE OB BOŽIČU IN NOVEM LETU. Tak pa je tudi naslov knjige, ki bo tokrat razveselila naše izžrebane reševalce: Lidijo Bajc iz Rogaške Slatine, Vando Trdan iz Ljubljane, Jožico Krapež iz Ajdovščine, Palmiro Šuštarič iz Črnomlja in Milana Zrinskega iz Beltincev.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija