Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 8. JANUAR 2005, ŠTEVILKA 1, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Predstojnik oddelka za likovno pedagogiko na ljubljanski Pedagoški fakulteti izr. prof. mag. Črtomir Frelih je imel že več kot štirideset samostojnih razstav. Sodeloval je tudi na mnogih skupinskih, doma in na tujem. Njegova dela so tako lahko spoznali ljubitelji likovne umetnosti v Južni Koreji, ZDA, Nemčiji, Avstriji, Črni gori in na Češkem ... Zanja je prejel več kot deset nagrad. Smisel sodobne umetnosti vidi v tem, da je zelo nekomunikativna in zato gledalcu prepreči, da bi se odzval vsakdanje, rutinsko.

EVROPSKI ODDELKI
To šolsko leto je štirinajst gimnazij poskusno vpeljalo evropske oddelke. Program je zasnovala Katja Pavlič Škerjanc z zavoda za šolstvo, ki razvojni projekt tudi vodi. Kako so se na novost odzvali šolniki? Tako, kot so sprejeli vstop Slovenije v EU, pravi strokovnjakinja. Nekateri so bili navdušeni, drugi ravnodušni, nekateri pa so evropske oddelke razumeli kot uslužno priklanjanje EU. Preberite več v ŠR!

MODRIKASTA SVEŽINA
Če je nekoč industrijska družba temeljila predvsem na delu, se sodobna naslanja predvsem na porabništvo. Življenje se vrti okrog porabniških načrtov in samopodobo vse bolj oblikujemo na tej dejavnosti, razmišlja v prispevku dr. Dušana Findeisen. Ali dovolj dobro poznamo vzvode porabniške družbe, naravo porabništva? Ali znamo biti tudi dejavni potrošniki? Kot odgovor na ta vprašanja se porajajo številni novi programi izobraževanja odraslih. Čemu? Da bi odrasli postali samostojnejši potrošniki, da bi bolje razumeli svoje potrebe v porabniški družbi in nenazadnje, da bi dejavno vplivali na ponudbo izdelkov in storitev. >>>Klik!<<<

RAZOČARANI ZANESENJAKI
Zmeraj jo je prevzelo, ko je opazovala, kako se ljudje učijo in kdaj to počno z veseljem. Otroci hlepijo po znanju, zelo so radovedni in okolje jih zmeraj zanima. A želja po učenju izgine, ko vstopijo v šolo. Psihologinja dr. Olivia Peeters zato odkriva, kako pri študentih spet zbuditi otroško radovednost. Zanima jo, kaj se dogaja med učiteljem in študentom, kako slednje motivirati za učenje in jim vliti zaupanje vase. >>>Kliknite<<< in preberite, kaj nam je razkrila v pogovoru!

TELOVADBA ZA UM
Branje ima večjo moč kot druge dejavnosti, da sprosti naše zmožnosti in nato postopno osvobodi "boljše angele naše narave". Tako meni Abraham Lincoln, strastni bralec, ki se mu je s pomočjo pisane besede uspelo spremeniti iz revnega podeželskega dečka v velikega ameriškega predsednika. Od kod črnim črkam, natisnjenim na belem papirju, tolikšna moč, da spreminjajo življenjske usmeritve mnogih, se sprašuje Mojca Prebil Podpečan z Osnovne šole Ljubečna. >>>Klik!<<<

Ne prezrite!!!

Svizove strani

Spet je z vami Sviz s stalnimi rubrikami, ki so jih že ustvarili v novih prostorih. Glavni odbor se je namreč preselil v vilo Perhavc na Oražnovi 3 v Ljubljani. Kako priti do nje, preberite v ŠR. Tam boste našli tudi nove telefonske številke ...

Pozor!!!

Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije pripravlja znanstveni posvet Zgodnje opismenjevanje - opismenjevanje od vrtca do univerze. Potekal bo 1. in 2. aprila 2005 v Kranjski Gori. Več o vsebini posveta in prijavnico najdete v ŠR, na spletni strani Zveze pedagoških delavcev Slovenije, povprašate lahko tudi po e-pošti: group1.ljzpds@guest.arnes.si ali pokličete po telefonu 01 425 01 08. Prisrčno vabljeni!

DRAGI RAZGLEDOVCI!

55 let z vami

Zelo smo bili veseli, saj ste nas prav zasuli s pravilnimi rešitvami novoletne križanke. In katero geslo ste morali izpisati? ŽE PETINPETDESET LET Z VAMI (z vami že petinpetdeset let). Ali je bila križanka tako lahka ali pa nas tako skrbno prebirate, nekateri morda res že 55 let?

In kdo so izžrebani nagrajenci?

Prvo nagrado - SLOVENSKI ETNOLOŠKI LEKSIKON, ki ga podarja Založba Mladinska knjiga -, prejme Fanika Blas iz Krmelja.

Drugo nagrado - SLOVENSKA KUHARICA, avtorice Magdalene Pleiweis iz leta 1902, ki jo podarja DZS -, prejme Attila Szabo iz Murske Sobote.

Tretjo nagrado - DRUŽINA, zadnji roman Maria Puza, ki ga podarja Obzorja, d. o. o. -, prejme Vilma Dobrin iz Cerknice.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki, stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Majčke

RAZGLEDANI S ŠOLSKIMI RAZGLEDI ...

Šolski razgledi

Ob koncu lanskega leta smo v uredništvu z veseljem pomerjali nove majice Šolskih razgledov, ki smo jih natisnili ob naši 55-letnici. Z veseljem pa smo jih podarili tudi kolektivu Osnovne šole Ludvika Pliberška v Mariboru, torej Ludvikom, kot se sami imenujejo. Nanje smo še posebno ponosni! Zakaj? To je ena izmed redkih šol, na kateri so prav vsi zaposleni pedagoški delavci naši naročniki. Seveda predvsem tudi zvesti bralci, nekateri celo sodelavci. V uredništvu si seveda želimo, da bi še več kolektivov sledilo zgledu izpod Pohorja ... V fotografski objektiv smo ujeli del kolektiva, torej nekaj učiteljic, ki so pusto zimsko dopoldne popestrile z "modno revijo" v naših majicah.

Slika