Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 10. JANUARJA 2004, ŠTEVILKA 1, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Rasta Fašmon je natanko deset let zaposlena v Dijaškem domu Lizike Jančar v Mariboru, kjer je med drugim organizatorica srednješolskega bienala Mozaik prijateljstva in mnogih drugih likovnih dogajanj. Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru na oddelku likovne pedagogike pri prof. Ludviku Pandurju s področja slikarstva. Že med študijem se je veliko spopolnjevala v tujini, tam je tudi poučevala in razstavljala na skupinskih in samostojnih razstavah. Za svoje izjemne fotografije je prejela že veliko domačih in mednarodnih nagrad. Prav tako jo zanimajo video, oblikovanje, umetnost kot terapija in propagandna fotografija. Septembra lani je imela v njihovem dijaškem domu avtorsko diaprojekcijo Čustvovanje rastlin, posvečeno Jeleni De Belder. Tokrat objavljamo nekaj njenih čudovitih fotografij iz cikla Kolerik, flegmatik, sangvinik, melanholik. Barvite hranimo za pomlad in poletje, tokrat smo izbrali motive iz narave, ko rastline počivajo, in tiste, kjer se umetnica poigrava z igro svetlobe in senc.

PETINPETDESETO
Te dni stopamo že v petinpetdeseto leto druženja z vami. In na to smo ponosni!

Prizadevanja slovenskih učiteljev za svoj časnik segajo že dlje kot pred poldrugo stoletje. Že tedaj so se pojavljale različne priloge in poglavja v posameznih časopisih - v Kmetijskih in rokodelskih novicah, Političnem listu Slovenije, Celjskih novinah, Slavjanskem rodoljubu, Drobtinicah, Slovenski Bčeli (sprva kot tednik Šolski Prijatel in pozneje Prijatel). Leta 1861 je začel izhajati Učiteljski tovariš in kar osem desetletij je bil naš osrednji učiteljski časnik. To je bil predhodnik Prosvetnega delavca, ki je izšel samostojno prvič pred petinpetdesetimi leti. In prav ta časnik se je leta 1992 preimenoval v Šolske razglede. Klik!!!

ODPRIMO VRATA RUŠČINI
Dr. Jurij Emanuel Rojs, prof. v prispevku opisuje položaj ruščine v slovenskem šolstvu od leta 1945, ko je vanj vstopila. Poučevali so jo v nižji in višji gimnaziji do leta 1953. Za nižjo gimnazijo in višje razrede osnovne šole je akademik France Bezlaj napisal Rusko vadnico za nižjo stopnjo (Ljubljana, DZS, 1945). Po letu 1953 je v gimnazijah niso več poučevali. To je trajalo do sedemdesetih let, ko so ruščini prenovitelji slovenskega šolstva znova odprli vrata na gimnazijah. Avtor predlaga, da bi v slovenske gimnazije spet vpeljali poučevanje ruščine in opozarja, da v samostojni Sloveniji ni mogoče kupiti ruske knjige ali revije in si ogledati kakega ruskega filma ... Klik!

Fotografija

MOŠKI - ŽENSKE
Tokrat celo stran namenjamo vprašanju enakosti med spoloma. Medtem ko so na nekaterih področjih javnega življenja ženske že v večini, na druga nikakor ne morejo prodreti. To pomeni, da jih je še vedno premalo na vseh položajih, ki zagotavljajo moč odločanja. Zato objavljamo povzetek decembrske javne razprave o uravnoteženosti zastopanosti žensk in moških v političnem življenju, mnenja o feminizaciji učiteljskega poklica, ki so jih učitelji izrazili na vašem-našem forumu, in članek učitelja Jureta Skuka, ki poudarja, da je zlasti pri šolskem delu pomembno uresničevati načelo enakopravnosti med spoloma.

IZ UČITELJEVE DUŠE - ZA UČITELJEVO DUŠO
Konec novembra smo vas - razgledovce povabili, da nam na kratko opišete izkušnjo, dogodek, seveda povezan z vašim poklicnim delom, ki vas je v zdaj že preteklem letu posebno razveselil. Med sodelujočimi smo jih izžrebali pet in za nagrado so prejeli knjigo založbe Rokus Kurja juhica za učiteljevo dušo (zgodbe, ki ogrejejo srce in razsvetlijo duha vzgojiteljev). Iz prispelih prispevkov smo jih nekaj izbrali in jih objavljamo tudi za vas. Nastala je torej priložnostna "kurja juhica", ki, kot smo se zdaj že prepričali, tekne mnogim. Preberite zgodbe vaših kolegov, v katerih opisujejo, kaj jih navdihuje, osrečuje in jim daje svežo moč in spodbudo za ustvarjalno delo. Morda bodo navdihnile tudi vas.

DROGE
Droge se med mladimi pri nas vse bolj širijo in postajajo eden glavnih zdravstvenih in socialnih problemov. Ivan Kramperšek, športni pedagog, v prispevku med drugim kritično ugotavlja, da je še posebno zaskrbljujoče uživanje alkohola in tobaka in tudi nedovoljenih drog. Strašno je tudi dejstvo, da je tega čedalje več med osnovnošolci. Barbi Vidmar pa je na srednji šoli, na kateri poučuje, izpeljala anketo, ki je pokazala, da jih je med 136 dijaki kar 83 poskusilo katero od dovoljenih ali nedovoljenih drog. Dijake je povprašala še marsikaj drugega. Ugotovitve in predloge za dobro preventivno delo učiteljev poiščite v ŠR!

Fotografija

Fotografija

PROSTOVOLJSTVO DANES
postaja vse pomembnejše, saj moramo, če želimo dobro živeti, poskrbeti drug za drugega. Le kdo bo namesto nas? Urša Kobal ugotavlja, da prostovoljno delo ni nekaj novega, saj je bilo nekoč vezano na sorodstvo in sosedstvo, danes pa izhaja iz potreb skupnosti. In ker so te potrebe raznolike, je tako tudi prostovoljno delo, ki ga najdemo vsepovsod. Vesna Hudej, opisuje, kako so se v razredu odločili, da bodo osrečili starejše, ki živijo v domu za starejše občane. Pripravili celo kulturni program in nastopali. Danica Rehar - Hudina, se je skupaj z učenci podala na zbiranje oblačil in igrač. Zbrali so jih dva kartona in spoznali delo Rdečega križa, Karitasa in Amnesty International Slovenija. Ana Božnar pa pravi, da prostovoljno delo ne koristi le prejemnikom pomoči, ampak tudi prostovoljcem pomaga odkrivati lastno vrednost in smisel življenja, uresničevati zmožnosti in ustvarjalno delovati ...

Pozor!!!

Ne pozabite na predloge za dobitnike priznanj Primus. Oddate jih lahko do 31. januarja!!! Skupaj poiščite in nagradite kakovost!

Ne prezrite MIRK 2004 - 9. mednarodne izobraževalne računalniške konferenca v Sloveniji, ki bo potekala na Osnovni šoli Cirila Kosmača v Piranu od 20. do 22. maja 2004.

Vse, ki vas razpisane teme zanimajo, lahko do 1. 3. 2004 pošljete prispevke na naslov

Zavod MIRK, Pot sodarjev 5a, 1211 Ljubljana - Šmartno. Več v ŠR!!!

Priložnost za razgledovce in vse, ki boste naročniki postali ZDAJ!!!

Hamlet Express

Hamlet express je glasbena zasedba, ki jo je ustanovil pesnik, kitarist in skladatelj Andraž Polič, kitara in glas (sicer avtor štirih pesniških zbirk, skladatelj za gledališče; lani junija je pri Cankarjevi založbi izšla njegova zadnja pesniška zbirka Srečevanja), v njej pa igrajo še Gregor Cvetko, kontrabas in glas (glasbenik, ki je sodeloval pri raznih gledaliških in filmskih projektih), Blaž Celarc, tolkala in glas (študiral jih je v Rotterdamu in Havani, zdaj pa je dejaven v različnih glasbenih zasedbah, denimo Fake Orchestra, Caminoigra), Anže Palka, kitara (diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani).

Glasba zasedbe Hamlet express temelji na besedilih, ki prehajajo od visoke do ulične poezije. Napisana so zelo osebno, prav tako uglasbena, seveda s pridihom džeza, bluza in šansona.

Moje mesto

Vas mika, da bi prisluhnili novi zgoščenki?

? Zgoščenka skupine Hamlet express je poimenovana Moje mesto. Zanima nas, katero mesto imajo fantje v mislih?

Vaše odgovore pričakujemo do 19. januarja letos, točno opoldne. Med vsemi razgledovci, ki bodo odgovorili pravilno, bomo izžrebali tri in jim poslali mikavne nagrade. Le kaj? Zgoščenke Moje mesto.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Študentska založba

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Naj vas spomnimo še na stalne rubrike CŠOD, Zavoda za šport in DZS. Poglejte v ŠR in preberite, kakšne novosti so pripravili za vas.