V razredu

Učitelj kot zgled

Spori so del življenja vsakega od nas, doživljamo jih v različnih življenjskih obdobjih in pri različnih vlogah. Pomembni so, ker so del človekove osebne rasti in razvoja odnosov. Toda sporom se pogosto ogibamo ali jih prezremo, ker so povezani z negativnimi čustvi, s strahom, jezo, sovraštvom, izgubo, izdajo, maščevanjem, nemočjo.

Konflikti sami po sebi niso slabi, a tudi ne dobri. Ustvarimo jih sami. Če jih ne rešujemo konstruktivno, prinašajo slabe občutke, saj povzročajo najmanj neugodje, lahko pa celo razdor med ljudmi, ki ga ni več moč odpraviti. Težava torej niso spori sami po sebi, temveč to, kako jih rešujemo. Pogosto se niti ne zavedamo, da tega ne znamo početi. Preprečujemo jih ali pa ljudi prepričamo, prisilimo ali manipuliramo z njimi tako, da sledijo naši volji.

Šola ne more delovati brez intenzivne in kakovostne komunikacije med učitelji in dijaki, ko se spoprijemajo z vsakodnevnimi težavami in z medsebojnimi spori.

V razredu je veliko mladostnikov z raznovrstnimi potrebami, željami, pričakovanji, vrednotami in prepričanji. Do težav in sporov prihaja večkrat, ker se dijaki v svoji razredni sredini različno obnašajo, učijo se različno hitro, dosegajo različne uspehe, individualno razmišljajo in vsak po svoje izražajo temeljne potrebe.

Dijake je zato treba spodbujati k jasnemu izražanju stališč in vrednot, imeti morajo možnost razpravljati o razlikah v mnenjih, jih utemeljevati in medsebojno usklajevati. Prav tako moramo spodbujati pogovore o občutkih in čustvenih odzivih ter dijakom pomagati razvijati jezikovne spretnosti.

Novi rodovi mladostnikov se želijo pogovarjati. Množična uporaba medijev jim širi znanje, uri razum, a ob tem ne morejo izražati čustev, občutij, ne morejo gladiti medsebojnih odnosov, ne morejo duhovno rasti. Napetosti, ki jih nosijo s seboj, pa pridejo prej ali slej na dan v obliki spora.

Učitelji z nenasilno komunikacijo in vedenjem prenašamo to znanje tudi na dijake. Če je učitelj sproščen in obvlada spretnosti posredovanja in preprečevanja konfliktov, bo to gotovost in mir prenesel tudi na dijake. Ti spoznajo, da so spori rešljivi in obvladljivi. Naučijo se procesov, ki jih privedejo do razumevanja sebe in drugih in do ustvarjanja odnosov, v katerih so zadovoljni. Učiteljevo vedenje, prepričanja in prijemi lahko precej spodbujajo dijakovo odgovornost, hkrati pa ga učijo pravilno in nenasilno ravnati v spornih okoliščinah. Pozitivno ozračje v razredu ustvarja učitelj, ki je pozitivno naravnan do dijakov, ki išče znanje in namenja več pozornosti dobrim lastnostim dijakov kot negativnim in je hkrati zgled dobrega odzivanja.

Tudi sami dijaki lahko veliko pripomorejo k uspešnemu reševanju sporov. Eno izmed učinkovitih oblik, ki se postopno uveljavlja tudi pri nas, je t. i. mediacija. Mladostniki se v tem programu učijo obvladovati prepire in odzivati na zbadanja, grožnje ali pretepe brez uporabe nasilja. Ko v razredu ali na hodniku izbruhne nestrpnost, dijaki pokličejo mediatorja, da jim pomaga odpraviti spore. Z udeleženimi mladostniki se skuša pogovoriti in jih pripraviti, da se poslušajo, ne žalijo, se pomirijo in pojasnijo svoja stališča. Nato skupaj poiščejo rešitev in jo sporazumno podpišejo.

Človek se vse življenje uči - tudi sporazumevati in uspešno reševati konflikte. Učitelji in dijaki se moramo ...