Oporoka

Uvodnik

Vam mladim ljudem, ki hočete biti častilci lepote, bom morda ustregel s temi vrsticami, v katerih sem zbral sad svojih dolgoletnih skušenj.

Ljubite vdano mojstre, ki so živeli pred vami!

/…/ Varujte se posnemanja starih mojstrov! Spoštujte njihovo izročilo, vendar dobro razločujte to, kar je v njem večno plodnega, namreč ljubezen do narave in odkritosrčnost. Za njima so strastno težili veliki duhovi, ki so vsi oboževali naravo in niso nikoli lagali. Izročilo vam tako odpira vrata iz uvajenosti in vam samo priporoča, da kar naprej stikajte za stvarnostjo, ter vam brani, da bi se slepo podvrgli kateremu koli mojstru.

Narava naj bo vaše edino božanstvo.

Vaša vera vanjo naj bo neomejena. Bodite si v svesti, da narava nikoli ni grda; vaše prizadevanje naj gre le za tem, da ste ji zvesti. /…/

Delajte z zagrizeno vnemo!

Krepite v sebi smisel za globino! /…/ Umetnost terja odločnosti. Z močno poudarjenimi smermi boste prodrli v prostor in obvladali globino. /…/

Vsi veliki umetniki tipljejo za prostorom: njihova moč je v pojmovanju globine.

/…/ Vadite se neprenehoma. V svojem poklicu se morate izuriti. /…/

Bodite potrpežljivi! Ne zanašajte se na navdih, ker navdiha ni. Edine lastnosti, ki jih mora imeti umetnik, so modrost, zbranost, odkritosrčnost in volja. Svoje delo opravljajte kot pošteni delavci.

Mladi ljudje, bodite zvesti naravi, a to ne pomeni, da jo plehko natančno posnemajte. /…/

Umetnik, ki mu je natančno posnemanje vse in suženjsko reproducira nepomembne podrobnosti, ne bo nikoli mojster. /…/

Bodite globoko, divje resnicoljubni. Ne obotavljajte se izraziti, kar čutite, tudi kadar ste zaradi tega v nasprotju z ustaljenimi nazori. Mogoče vas ljudje ne bodo takoj razumeli, toda vaša osamljenost bo kratkotrajna. Kmalu vas bodo obdali prijatelji, kajti kar je globoko resnično za enega človeka, je resnično za vse.

Vendar se nikar ne pačite in ne pretvarjajte, da bi privabili občinstvo. Bodite preprosti, bodite naravni!

Najlepši so tisti predmeti, ki jih imate pred seboj, tisti, ki jih najbolj poznate.

/…/ Mojstri so tisti umetniki, ki gledajo s svojimi očmi sicer vsem vidne stvari in znajo odkriti lepoto v tem, kar je prenavadno za druge ljudi.

Slabi umetniki nosijo vedno naočnike drugih. Najvažnejše je, da čutite, da ljubite, da upate, da drhtite, da živite. Bodite najprej ljudje, potem šele umetniki! /…/

Sprejmite kritiko, če je pravična! /…/ Ne čutite se prizadete od kritike, ki jo ima vaša vest za nedopustno. Ne bojte se krivičnih kritik; te bodo razkačile vaše prijatelje. Prisilile jih bodo, da bodo razmišljali o naklonjenosti, ki jo čutijo do vas. To naklonjenost bodo še odločneje pokazali, ko si bodo bolj na jasnem o njenih vzrokih./…/

Ne izgubljajte časa z navezovanjem družabnih in političnih zvez. Videli boste, kako bo mnogo vaših tovarišev s spletkami prišlo do časti in bogastva. To pa niso pravi umetniki. Nekateri izmed njih so sicer močno razboriti in, če se lotite boja z njimi na njihovem torišču, izgubite prav toliko časa kot oni, namreč vse svoje življenje, ter vam ne bo ostala za umetnost niti minuta časa.

Strastno ljubite svoje poslanstvo, saj ga ni lepšega! To poslanstvo je mnogo višje, kakor si navaden človek misli.

Umetnik daje ljudem vélik zgled.

/…/

Resnični umetnik izraža vedno to, kar misli, četudi mora drezati v vse ustaljene predsodke.

Tako uči svoje bližnje odkritosrčnosti.

Kakšen napredek bi na mah dosegli, če bi vladala med ljudmi taka popolna resnicoljubnost!

Kako hitro bi se družba iznebila napak in grdobij, ker bi jih priznala, in kako naglo bi naša zemlja postala paradiž!

AUGUSTE RODIN

Celoten članek preberite v tiskanih Šolskih razgledih! V njih je še veliko zanimivega!