Dragocen pogled v zrcalo

Uvodnik – o nacionalnem preverjanju znanja

Novosti, ki so se v slovenskem šolstvu zgodile v devetdesetih letih in v prvih letih tega stoletja, še zdaj delijo javno mnenje in opredeljevanje strokovnjakov na izključujoča se ZA ali PROTI. To opažamo tudi pri razpravah in pisanju o nacionalnem preverjanju znanja (NPZ). Ali so veljavne informacije in argumenti komu všeč ali ne, ali podkrepijo ali ovržejo posamezno predhodno mnenje, ne vpliva na stališče mnogih posameznikov. Nekateri pa, ne glede na dejstva, ne bodo dopustili niti razmisleka o možnih spremembah.

Na eni strani so tisti, ki bi NPZ ukinili, ker ga tudi včasih ni bilo, je preprosto »brez veze« in še stane (tisočinko državnega proračuna za osnovne šole). Na drugi strani so tisti, ki menijo, da je obstoječi koncept NPZ (ang. low-stakes) dober in je v to treba prepričati samo še ravnatelje, učitelje in učence. Na tretji strani so tisti, ki ključni vzrok za nizko nacionalno povprečje pri predmetih NPZ vidijo v tem, da NPZ ni za oceno. Prvi se samokritično ne vprašajo, ali bi bilo brez povratnih informacij nacionalnega preverjanja znanja z doseženim znanjem, ki ga izkazujejo šolske ocene, vse v redu. Ali nam res drugo mnenje, ki ga učenci, starši, učitelji, šole, predmetni svetovalci in didaktiki dobijo z NPZ, povzroča več škode, kot je od tega koristi? Drugi ne dvomijo o tem, da je NPZ ob koncu 6. in 9. razreda v resnici sumativno preverjanje in bi bilo v obstoječih slovenskih razmerah morda modro prisluhniti mnogim učiteljem in ravnateljem (praktikom) in nenazadnje učencem in njihovim staršem, da bi formalno povečali vpliv dosežkov pri NPZ (ang. medium-stakes). Tretji ne kolebajo ob misli, ali bi res samo z »grožnjo« nizke, lahko nezadostne ocene, prisilili učence (ang. high-stakes), da bodo 60-minutni test pisali zavzeto in bodo izkazali doseganje učnih ciljev in standardov. Ali res manjka samo zaključna ocena iz NPZ, da bi učenci tudi v mednarodnih okvirih prikazali visoke nivoje bralne, matematične, naravoslovne, informacijske in vseh drugih oblik pismenosti?

Ker je izkazano znanje doseženega kurikula – ali s šolskimi ocenami ali z dosežki pri NPZ ali izmerjeno na mednarodnih merjenih znanja – ključno vprašanje, odgovori pa niso tako preprosti, je kakovosti in pravičnosti v našem šolstvu treba posvetiti umirjeno, strokovno in argumentirano razpravo. Za strokovnjake in vse druge so na spletnih straneh Rica na voljo obsežna in poglobljena vsakoletna Letna poročila o izvedbi NPZ, učitelji in vodstva osnovnih šol pa za svoje delo razpolagajo še z veliko podatki, primerjavami in analizami iz preteklih let.

Tudi letošnji rezultati bodo za generaciji učencev 6. in 9. razredov osnovne šole in za njihove starše, individualno, pod gesli, v začetku junija dostopni na spletni strani http://npz.ric.si. Vredno bo pogledati podrobnejšo informacijo, ki bo na istem spletnem naslovu dostopna sredi junija, kjer je vedno zapisan dosežek učenca, povprečje na šoli in povprečje v državi. Grafi prikazujejo še število in delež vrstnikov na njegovi šoli in v državi, ki so pri NPZ dosegli več, enako ali manj. Še bolj poglobljeno informacijo pa z opisi dosežkov dobijo učitelji v šolah, v katerih je vsaka naloga iz preizkusa opisana z več vidikov. Dosežek vsakega učenca se lahko prek opisov dosežkov in s štirimi barvnimi območji primerja po doseženih učnih ciljih pri predmetu. To ni medsebojno »tekmovanje«, ali je bil v izkazanem znanju učenec slabši ali boljši od vrstnikov, temveč kakšno absolutno znanje je učenec izkazal in tudi katerih učnih ciljev ni dosegel. Informacija po predmetih je vsako leto dostopna tudi na http://www.ric.si/preverjanje_znanja/statisticni_podatki/; učencem in staršem pa glede doseženih ciljev pouka pri predmetu priporočamo pogovor z učiteljem.

V šolah so dobrodošle analize dosežkov tudi s ciljem, da na podlagi ugotovitev lahko potrdimo ali izboljšamo poučevanje učiteljev in učenje učencev v naslednjih letih. To je še posebno učinkovito za učence, ki končujejo 6. razred, saj bodo praviloma z učitelji v isti šoli še naslednja tri leta. Informacije o dosežkih učencev pri NPZ v 9. razredu pa prejmejo tudi srednje šole, v katere se učenci vpišejo, tako lahko spremljajo njihov napredek – dodano vrednost – vse do mature. Glede na zadnje analize Državnega izpitnega centra lahko starši, učenci in njihovi učitelji v osnovnih šolah sprejmejo in analizirajo dosežke pri NPZ kot statistično dobro napoved njihovega splošnega uspeha in uspeha pri posameznem predmetu v srednji šoli. To drži tako za uspešnost pri splošni maturi ob koncu gimnazijskega izobraževanja kot za poklicno maturo ob koncu srednjega strokovnega.

Dr. DARKO ZUPANC