Pogled čez planke

Uvodnik

Film je bil na začetku sejemska atrakcija. In počasi, le počasi je začel dobivati podobo, ki širi obzorja, odpira oči. Pomembno izobraževalno vlogo. Sejemski vidik filma je tudi danes zelo živ, a živo in živahno je tudi filmsko ustvarjanje, posvečeno temu, da gledalec z ogledom projekcije filma vidi bolje in vidi več. In v mislih, seveda, nimam samo dokumentarnega ali reportažnega filma, prav drugače: govorim o vseh filmskih vrstah, oblikah in žanrih, ki iskreno posredujejo svoj odnos do obravnavne tematike, ki pač govorijo iskreno. Iskrenost ustvarjalca in tako njegovega filmskega dela je prav verjetno edino merilo, ki nepreklicno določa izobraževalni vidik filma. Le do iskrenega izdelka se lahko resnično opredelimo – o njem in o snovi, ki jo obravnava, razmislimo in si oblikujemo mnenje.

Mlado filmsko občinstvo je bržkone največkrat žrtev raznih neiskrenih podvigov, pa ne le v svetu filma in kina. Na različnih bleščečih pladnjih jim dostavljamo vsebine, ki navidezno izobražujejo, a v resnici pogosto vcepljajo stereotipe, predsodke in podobne mračnjaške tendence. In, seveda, prodajajo - vse, kar gre v promet, do bleščečih pladnjev samih. In kako vemo, kdaj je vsebina iskrena in kdaj le ovita v bleščeče iskreni videz? Pogosto težko. Prav zato je pri podajanju filmskih vsebin mladim izjemno pomemben kontekst, v katerem se ogled zgodi, vse, kar projekcijo spremlja. Pomembno je, da mladi razumejo, kako filmi nastanejo, kako govorijo, kako sporočajo in kako pretentajo.

Filmske vzgoje naj tako ne bi sestavljale samo naključne filmske projekcije, temveč tudi poglobljeni pogovori, razmišljanja in predstavitve, poskusi ustvarjanja filmov, pa izobraževanje o zgodovini – zgodovini filma in filmskega izraza, a tudi o zgodovini kot kontekstu, v katerem so posamezni filmi ali filmske smeri nastali. Samo oboroženi z znanjem se lahko dokopljemo do več znanja. Filmska vzgoja ima predvsem dve funkciji: izobraževati o filmu in prek filma izobraževati o svetovih, ki nas obdajajo. O svetovih, ki jih poznamo, in svetovih, ki so nam tuji.

Film, tako se zdi, ima določeno moč, raznolikost in barvitost, neposrednost in preprostost, ki zapelje – na stranpota ali k jasnejšemu pogledu. Zato je zelo pomemben tisti, ki film mladim predstavlja. Namen, ki ga ima s filmom in z mladimi, ideja, ki ga žene. Hoče mladim sporočiti nekaj določenega ali jim pokazati kaj, kar jim bo ob pogovoru in razmisleku pokazalo še veliko več? Hoče s filmom mlade oblikovati ali jim omogočiti, da se oblikujejo sami? Ne le pri ogledu filma, temveč vsakič, ko imamo opravka z mladimi, si moramo najprej natančno ogledati zlasti sebe.

Filmski festival Kino Otok – Isola Cinema si s svojim programom predvsem prizadeva, da ne omejuje in ne postavlja trditev, temveč da prikaže, kako široko je filmsko polje: polje izraza in obravnave. In tudi otrokom in mladim hočemo omogočiti pogled na film z različnih zornih kotov. Mladim ne kažemo, jim ne govorimo in od njih ne zahtevamo odgovorov – vodimo jih, se z njimi pogovarjamo in jih spodbujamo, da razmišljajo sami. O filmu in onkraj.

VARJA MOČNIK