Predšolska vzgoja

Pri svojem delu s predšolskimi otroki sem ugotovila, da sta zbujanje zanimanja za učenje tujega jezika in ustrezno motiviranje temeljna za uspešen pouk. Da bi otrokom, ki so obiskovali angleške urice, čim bolj približala angleški jezik, sem v pouk poleg drugih zabavnih dejavnosti vnesla tudi pravljice. Namenoma sem izbrala tiste, ki so jih otroci že dobro poznali v slovenščini. Tako so že usvojeno vsebino obogatili z besediščem v tujem jeziku.

Največ pozornosti sem namenila ustreznosti besedila in potrebam ter željam otrok. Za vsestranski razvoj je otrokom pomembno pripovedovati zgodbe in pravljice. Ko jim beremo in se o prebranem z njimi pogovarjamo, bogatimo njihov miselni in čustveni svet.

Pri načrtovanju učnih ur sem upoštevala krajšo zbranost predšolskih otrok in njihovo naravno potrebo po gibanju. Doma sem izdelala učne pripomočke: risbe in plakate za sceno, lutke iz kartona ter nekaj oblačil, ki smo jih potrebovali kot kostume pri uprizoritvi pravljice.

Naša prva pravljica v angleščini je bila Rdeča kapica. Otroci so v igralnici sedeli v polkrogu, v drugo polovico kroga pa sem postavila pripomočke. Na začetku učne ure sem povedala, da jim bom pripovedovala pravljico o Rdeči kapici v angleščini. Povabila sem jih k sodelovanju in jih vprašala, kaj se v pravljici dogaja. Želela sem pritegniti vse v skupini, zato sem jih spodbujala, da so s preprostimi povedmi pripovedovali zgodbo v slovenščini, nato pa sem jo ponovila v angleščini. Svojo pripoved sem ponazorila s kretnjami, z gibi, mimiko in ustrezno barvo glasu. Ključne besede smo večkrat ponovili skupaj, obenem smo utrjevali tudi že poznano besedišče ...

Pomagamo si z igricami

Pomemben dejavnik za uspešen pouk je, da usmerjamo otrokovo energijo v učenje, ki ga spremlja gibanje. Učne ure sem načrtovala tako, da sem v pripovedovanje pravljice lahko umestila pesmi in preproste rime s spremljajočimi gibi. Ob teh dejavnostih so se otroci zabavali, pri tem so ponavljali že usvojeno besedišče in ga obogatili z novimi angleškimi besedami.

Te smo utrjevali z igrico Volkec. V učilnico sem prinesla veliko vrečo s plišastimi igračami. Otroci so ugibali, katere igrače - živali so v vreči: kdor je pravilno uganil, je lahko vzel igračo iz vreče in se z njo nekaj časa igral. Ko je večina otrok prišla na vrsto in uganila žival, smo določili »volkca«. To je bil otrok, ki je prvi uganil pravo žival. V igralnici smo umaknili stole in mize, da smo dobili več prostora. Volkec je lovil otroke, ki so imeli v rokah plišaste živali. Ko je ujel otroka, je moral v angleščini imenovati žival, ki jo je ujeti držal. Nato sta zamenjala vlogi in volkec je nadaljeval z lovljenjem. Igrico se igramo tako dolgo, da pridejo vsi na vrsto ali dokler otroci to želijo.

V naslednjih učnih urah smo pravljico večkrat pripovedovali, v pripoved pa smo vnesli različne igre, s katerimi so se otroci učili in se obenem zabavali. Z igrico Lisica, kaj rada ješ? smo ponovili izraze za hrano, ob igrici Kdo bo medvedek? so otroci usvojili izraze za dele telesa in števila od ena do deset. Ob fotografijah, ki so jih prinesli od doma, so usvojili izraze za družinske člane in ...

Širimo otrokov svet

Sledilo je reševanje delovnega lista. Otroci so povezovali dele sličic in jih ustrezno pobarvali, dejavnejši so lahko ilustrirali glavne junake. Ko je večina otrok usvojila ključne besede, smo razdelili vloge in zgodbico o Rdeči kapici uprizorili. Da bi lahko sodelovali vsi, smo število vlog povečali, na koncu zgodbe pa smo zapeli vse angleške pesmi, ki smo se jih naučili.

Ko sem zgodbo ponovno pripovedovala naslednjo uro, sem otrokom predlagala, da Rdeči kapici čim prej pomagamo do bolne babice. Namesto peš se je skozi gozd peljala z različnimi prevoznimi sredstvi - tako so se otroci naučili angleške izraze za kolo, avto, letalo, helikopter, ladjo ... Na obisk k babici so prišle tudi živali iz živalskega vrta: žirafa, slon, opica, kenguru ... Vsaka žival je babici prinesla darilo za čimprejšnjo ozdravitev: opica je prinesla banano, kenguru limone, slon pomaranče, žirafa ananas. Otroci so se zabavali in se obenem naučili angleške besede za divje živali in južno sadje.

Podobno sem otrokom v angleščini predstavila še nekatere druge pravljice: Sneguljčico, Zlatolasko in tri medvede ter Janka in Metko ...