Naj bo beseda o – ljubezni

Zavod Y in Simbioz@

Če nas je bilo še lani deset, nas je zdaj že krepko čez dvajset. Pa vendar, ljudje nismo številka, imamo imena. Seveda ljudje odhajajo, prihajajo novi. Nekatere pogrešamo bolj, druge manj. Z vsemi rastemo in se, seveda, stalno učimo. Soustvarjalci Zavoda Ypsilon so zaslužni, da Ypsilon povezuje, da Simbioza trka na vrata in bo ponovno ustvarjala medgeneracijsko sodelovanje, edini pravi odgovor prihodnosti, da smo skupaj z Zavarovalnico Triglav odprli medgeneracijski center, z družbo BTC Trgovino mladih umetnikov, da delamo dobro in da je Zavod Ypsilon ena od svetlih točk naše družbe. /…/

Naš zavod je s svojo ekipo ustvaril zgodbo, ki bo vedno povezovala mlade, stare od 20 do 30 let. S tem bomo pokazali, da smo bili iskreni pri svojih namenih. Da ne držimo nečesa zase, da delimo, kar ustvarjamo. S tem bomo prihodnjim generacijam pustili tudi vzor dejanja. Želimo, da mladi imajo stičišče za svoje delovanje. Na našo pomoč lahko vedno računajo. Zato sem vesel, da ekipo aktivno mlajšamo in da se tisti, ki se približujemo tridesetim, počasi poslavljamo.

/…/ Ko sem razmišljal, kaj izbrati za rdečo nit teh besed, sem se odločil za ljubezen. Že leta 1967 je John Lennon zapisal, jasno in kratko, verjetno temeljno filozofijo življenja: All you need is love.

Vi še ne veste, kaj je ljubezen, me je na enem od naših dogodkov hudomušno vprašala Neža Maurer, ko sem jo vprašal, kaj ljubezen je. Vsak dan bolj mi je jasno, da je to, imeti ob sebi nekoga, ki ga imaš brezpogojno rad. Da delaš z ljudmi, ki so mnogo več kot sodelavci. In je to, da s stvarmi, ki jih delaš, širiš dobro voljo in spremembe, ki širijo nasmeh in hvaležnost.
Ljubezen je, da ostajaš zvest samemu sebi. To v Ypsilonu znamo.

/…/ V meni je občutek, da nam manjka ljubezni do naše Slovenije, ki ljubezen nosi globoko v sebi, v mednarodni obliki besede love.

/…/ Pa vendar, vsak dan nas nekateri, pogosto žal tisti, ki bi morali biti najodgovornejši, skušajo prikazati, da smo skregan narod, brez kančka ljubezni. Drži, pogosto je tako, da ko nekdo ponudi roko, je ne znamo sprejeti. Namesto da bi sodelovali, tekmujemo. Celo več, narod razdeljujemo, na črne, zelene, bele, rdeče, leve in desne. Namesto, da bi se na podlagi preteklosti učili, rasli, povezovali, se delimo in s tem uničujemo prihodnost.

To naj bi bila ljubezen?

Hudo mi je, ko mladi zapuščajo državo. Problem je, da izgubijo do nje ljubezen. /…/ To boli. Boli tiste, ki nam ni vseeno. Ki ljubimo to, kar imamo. Ki se zavedamo, s kakšno ljubeznijo, so se za našo državo borili naši stari starši. Ki z ljubeznijo povezujemo različne generacije.

Prav je, da mladi govorimo o ljubezni. Čeprav je svet jezen. Čeprav mnogi ne razumejo, da bi bilo z več ljubezni vse lažje.

Če bi Slovenijo imeli resnično radi, ne bi bil problem, da bi na položaje v družbi postavljali najboljše, da bi uvedli popolnoma transparenten način porabe vsega državnega denarja, ustvarili socialno državo za tiste, ki potrebujejo, ko ne zmorejo, prenovili bi ključne družbene sisteme, kot so zdravstvo in šolstvo. Ko človek ljubi, lahko spodbuja, ploska, tistim dobrim, ne glede na to, kdo so. Oh, ko iskreno ljubiš, odpuščaš in razumeš.

Veliko ljubezni bomo mladi potrebovali, da bomo nekoč odpustili vse napake, tistim, ki zaradi pomanjkanja ljubezni otežujejo našo prihodnost. Vendar verjamem, da bomo zmogli. Upam, da nam bo uspelo ostati drugačni, da bomo vztrajali tu, povezovali in sodelovali. /…/

Naša Slovenija ponuja priložnost vsem nam. Vsem ljudem. Kajti tudi beseda človek, beseda, ki označuje tebe, mene, vse nas, nosi v sebi besedo love. Človek in Slovenija. Vem, potrebujemo čas. Narave ne moremo prehiteti. Ne verjamete? Poglejte dobro besedo evolucija. Kaj skriva v sebi. Besedo love. Če preberemo prve štiri črke nazaj. Ta modrost narave je imenitna. Seveda potrebuje mladost zato modrost. In razumeti je treba, da se stvari ne zgodijo čez noč.

Kot mlad, odgovoren človek, ki razmišljam o napredku, ki ga nosi evolucija, verjamem, da bomo imeli kmalu možnost, da bomo žvižgali modrost velemojstra Toneta Pavčka. To prinaša prihodnost. V to – preprosto – verjamem.

Kajti treba je mnogo preprostih besed kakor kruh, ljubezen, dobrota, da ne bi slepi v temi na križpotjih zašli s pravega pota.

Na Zavod Ypsilon lahko računate. Glede prihodnosti in glede ljubezni. /…/

Da. Čas je na strani zaljubljenih. Samo takrat se med tem, ko živimo, čas prav zares ustavi.

ŽIGA VAVPOTIČ