Sarajevska poroka

Doživeto

/…/Vojna je naredila svoje in Baščaršija je spet lepo obnovljena. Še vedno lahko tam dobiš vse, cene so poenotene. Tu in tam tudi zdaj iz prodajalnic in lokalov omamno zadiši, uličice so polne turistov in domačinov, ki uživajo v bosanskih čevapčičih, pitah, raznih slaščicah in, seveda, ob pravi turški kavi, ki se jo pije iz ročno izdelanega fildžana.

Omamne vonjave

Pri sosednji mizi so vlekli vodno pipo, katere vonj po ne vem katerih sadežih je prijetno zaposloval moja čutila. Človek ima občutek, da je nekje na vzhodu, obisk centra pa ga prepričuje, da je tu Evropa, saj srečuje prav takšne prodajalne v Italiji, Avstriji, v Ljubljani smo jih mi že v devetdesetih letih.

Sarajevo ostaja to, kar je bilo, čeprav je tudi drugačno. Nehote misli uidejo k Andrićevim romanom, novelam, zgodovini Bosne, junakom iz njegovih del in tenkočutnim opisom njihovih razmišljanj, opažanj, dejanj, da vedno znova podoživlja takratno kruto in lepo realnost, ki ga vsakič znova notranje odpira in čustveno aktivira. Ostaja brez besed, zavedajoč se, da je snov zajemal iz zgodovine in sodobnosti.

Stičišče kultur

Bosna ostaja to, kar je bila, križišče različnih kultur, zahoda in vzhoda, narodov in ver, jezikov, ki ljudi zbližujejo in razdvajajo, ustvarjajo nasprotja in poglabljajo obstoječe vezi. /…/

Med prijatelji

/…/ Krog povabljenih sorodnikov se krči na najožje, širi pa se krog ljudi, s katerimi se družita v prostem ali delovnem času.

Sodobna poroka

/…/ Hitro sem ugotovila, da je poroka sodobna, nič značilno bosanska, pač pa zahodno, evropsko obarvana. Tako je bila tudi ponudba s hrano samopostrežna. Ženinovi starši so nas pogosto obiskovali za mizami in prijazno preverjali, ali nam česa ne primanjkuje.

Ples do konca

Že plesu mladoporočencev so se hitro pridružili tudi drugi in se vrteli ob zvokih domačih in sodobnih melodij v parih; skupinsko, ko smo se zibali v ritmu glasbe, občasno pa veselo poskakovali v kolu. Bili smo polni energije, akcije, da bi kar najbolj polepšali dan sebi, še bolj pa neutrudnima mladoporočencema. Poseben trenutek je bilo tudi metanje nevestinega šopka in enourni obisk trubačev iz Guče. Luči v prostoru so bile tedaj skoraj ugasnjene, mladi pa so vztrajali na plesišču do konca.

Uročeni

Dekleta ali žene so se zapeljivo gibale v ritmih in zaposlovale svoje partnerje, da niso premaknili pogleda z njih. Naenkrat je izginil mit o patriarhalnem možu .../…/.

DARINKA SULJEVIĆ