Bravo pogovor … prvič

Srečanje s Terezo Žerdin

/… /V podružnici Bravo Koper smo si med prednostne korake, s katerimi želimo utrjevati začeto pot, zadali, da želimo spodbujati povezovalno usmerjenost delovanja Podružnice z vključevanjem otrok, mladostnikov, staršev in strokovnih delavcev v njeno delovanje in dejavno sodelovanje. Ob tem že razmišljamo, da bi podružnično ime spremenili v Podružnica Bravo Obale in Krasa. Delovanje bi radi razširili in izpeljali dejavnosti na različnih lokacijah, in sicer v drugih vzgojno-izobraževalnih ustanovah, kulturnih ustanovah, drugih pomembnih mestnih ustanovah. Četrti korak pa nas je usmeril, da organiziramo novo obliko delovanja Podružnice, in sicer t. i. Bravo pogovore. Pogovore z izjemnimi, priznanimi osebnostmi, ki delujejo na nam enakih in podobnih interesnih področjih ter so v življenju dokazali, da so gotovo - bravo. Prepričano smo, da je takih osebnosti veliko in še bolj smo bili prepričani, da lahko prvi pogovor začnemo s spoštovano strokovnjakinjo Terezo Žerdin.

Zaupala nam je veliko osebnega

/…/ Prav na svetovni dan knjige se je z njo pogovarjal vodja podružnice Bravo Koper mag. Marko Strle. V pogovoru jo je vodil vse od njenega rosnega otroštva v Preserjah do današnjih dni. Gospa Tereza nam je zaupala veliko osebnih dogodkov in podrobnosti iz svojega življenja. Izvedeli smo, da je imela na začetku šolanja težave z branjem tudi sama, zaupala nam je tudi, kakšno vlogo je pri vajah branja odigral njen oče. Povedala je, zakaj se je odločila za učiteljski poklic in kako se je odvijala njena poklicna pot. Tako je spregovorila o zaposlitvi v Kamniku, o svoji veliki želji po študiju, pa potem o poučevanju na šoli Janeza Levca v Ljubljani in o delu v pisarni z okroglo mizo v Svetovalnem centru v Ljubljani. Opisala je, katero delo jo je najbolj izčrpalo in katero najbolj navdihovalo. Ogromno ji je pomenilo, če so bili otroci, ki jim je pomagala, potem uspešni. Z njihovimi uspehi ji je bila vsa energija, ki jo je vanje in v svoje delo vložila, povrnjena. In oplemenitena.

Skrivnost je v sprehodih

Pogovor je tekel tudi o njenem pisanju – o tem, kako je nastala rubrika v Šolskih razgledih in zakaj se je lotila pisati knjige. Zaupala nam je svoj »recept«, kako dobiva ideje za nastanek knjig oziroma zgodb, o katerih piše. »Skrivnost je v sprehodih, kajti takrat besede padajo same od sebe,« je povedala. Želela je deliti znanje, kako pomagati otrokom z učnimi težavami, ki si ga je nabrala v letih dela z njimi, je dodala. Podrobneje je razložila, kako se je porodila zamisel za pisanje zadnje knjige NeSrečko in kako je nastajala. Izvedeli smo tudi, da verjame, da je za vse v življenju pravi čas in da ni dobro za vsako ceno siliti skozi zid.

Poskusite obrniti knjigo

/…/ Pa tudi to nam je svetovala: če pri učenju vezave odpovedo vse metode, poskusimo z narobe obrnjeno knjigo.

Prvi Bravo pogovor je za nami. Bilo je navdihujoče, tople in poučno. Kdo bo naš naslednji gost, naj ostane presenečenje.

Mag. MARKO STRLE, KSENIJA FUNA