Spet čas hlapcev Jernejev?

Nerazumno

Ko smo slišali za varčevalne predloge v javnem sektorju na področju vzgoje in izobraževanja, in sicer za povišanje normativa učencev po oddelkih oz. razredih, smo se zgrozili. Učitelji namreč že dolgo ne poučujemo le s pomočjo table in krede, temveč se poslužujemo različnih sodobnih metod in oblik dela, ki od učenca terjajo dejavno vlogo: /…/ Taki sodobni prijemi zahtevajo manj učencev v oddelkih, /…/

Učenci v oddelku se razlikujejo med seboj tudi po sposobnostih, znanju, motivaciji za delo, stilih učenja ipd., kar zahteva od učitelja diferenciran in individualiziran pristop in vsekakor manj učencev. Na tem mestu bi omenili tudi učence s posebnimi potrebami (nadarjene, učence s primanjkljaji na posameznih učnih področjih, gibalno ovirane, ipd.), ki zahtevajo različne prilagoditve: /…/

Tretji razlog za manj otrok po oddelkih je ta, da imamo učitelji čedalje več dela in težav na vzgojnem področju: /…/

Četrti razlog: tudi prostorski normativi, torej velikost učilnic, in posledično materialni pogoji, v večini osnovnih šol še zdaleč ne ustrezajo povišanju normativa učencev v oddelkih.

Razlogov proti temu varčevalnemu ukrepu je še mnogo: bohotenje administracije, popravljanje pisnih izdelkov, preverjanje in ocenjevanje znanja; tu mislimo predvsem na ustno preverjanje in ocenjevanje znanja (ob upoštevanju zdajšnjega pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja) – včasih je že pri 20 učencih ocenjevanje težavno in naporno tako za učence kot za učitelja. Prikrajšani so predvsem naši učenci!

Varčevalni ukrep povišanje normativa bi prizadel veliko manjših osnovnih šol, ki jih je v zadnjem desetletju čedalje več.

Če mislite razloge za spremembo opravičiti nam, učiteljem, pa nas zanima, kako boste razloge za takšno početje obrazložili staršem in nenazadnje učencem, ki imajo pravico do dostojne spoštljive, strokovne in individualizirane obravnave in pristopa pri pouku. /…/

Kakovost vzgoje in izobraževanja, ki smo jo leta gradili in poudarjali tako učitelji, učenci, starši in vsa strokovna javnost, bi se ob upoštevanju teh NERAZUMNIH VARČEVALNIH ukrepov v trenutku porušila kot hišica iz kart.

Univerzitetno izobražene kadre boste naredili za nove Martine Kačurje in hlapce Jerneje in mnoge med nami pahnili na rob preživetja. Že celo desetletje smo zaradi svojih moralnih vrednot popuščali in naivno verjeli v dobro in blaginjo nas vseh (namesto poračuna »izplačilo« pokojninskih bonov, interventni ukrepi, odvzem plačil redne delovne uspešnosti, zamrznitev izplačil za napredovanja, zamrznjene plače ipd., a to je že druga zgodba).

Učitelji, zganite se!

CVETO PREVODNIK
Osnovna šola Frana Kranjca Celje