Varčevalna giljotina

O vladnih ukrepih

/…/ Kako je bil oblikovan predlog, da naj Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) privarčuje več kot 300 milijonov evrov, mi ni jasno, vendar je MIZKŠ to sprejelo kot samoumevno dejstvo in poslušno pripravilo varčevalno giljotino.

/…/ Ob tem je bil zanemarjen socialni in ekonomski vpliv na posameznika, ki ga takšni varčevalni ukrepi prizadenejo. Zanemarjeno je bilo dejstvo, da varčevanje posega v maso ljudi na enem od najobčutljivejših področij – na varstvo in izobraževanje otrok.

Prevelik poseg v plače

Že dolgo je jasno, da so največji javnofinančni strošek plače zaposlenih in da je zato najlaže privarčevati prav z omejitvenimi ukrepi pri plači, čeprav takšen ukrep pomeni burne odzive. Zato ukrep po znižanju plač ni presenetil tako, kot je presenetil visok 15-odstotni delež, ki ga je postavila vlada. /…/ Prav tako za nekatere zaposlene pomeni sprememba normativov in standardov še dodatno znižanje plače, tudi do 25 odstotkov. To pomeni na leto tri plače manj! Ob tem se ob takšnih ukrepih hitro odkrije, da na ravni države nastajajo nerazumljivo visoki in nepotrebni javnofinančni stroški, ki postavljajo splošen ukrep znižanja plač pod vprašaj.

Velik korak nazaj

Še bolj kot varčevanje pri plačah je presenetil predlog napovedanih sprememb normativov in standardov. Višanje števila otrok v oddelkih vrtca in šole oziroma omejitev najmanjšega števila otrok v oddelku je korak vsaj za dvajset let nazaj. Zdajšnji standard je narekovala potreba po sodobnejših oblikah dela z otroki in potreba po individualnem pristopu pri vzgojno-izobraževalnemu delu z otroki. Vsekakor je neumestno pričakovati, da bo s takšnim predlogom učinek individualizacije večji. Prej nasprotno. /…/ Učiteljem bodo 22 pedagoških ur obveznosti na teden povečali na 23, srednješolski učitelji je imajo 20 ur, redni profesorji na fakultetah pa samo 6 ali 7 pedagoških ur obveznosti na teden, kar je s stališča predavatelja in pedagoga nesprejemljiva razlika. Samo vprašam se lahko, kaj bi dejali kolegi na fakulteti ministru dr. Žigi Turku, če bi jim dvignil pedagoško obveznost na 10 ali 12 ur na teden? Se vam zdi razumna obveznost?

Moralna škoda in psihološki pritiski

/…/ Minister mimogrede naloži ravnateljem še dodaten ukrep, ki ni zapisan, in vodje šol potisne v neposreden boj pri določanju viškov med zaposlenimi. Ravnatelji bodo morali izpeljati vse varčevalne ukrepe in za njihovo izvedbo nastaviti svoj hrbet splošnemu ogorčenju. /…/

 

OTON RAČEČIČ, ravnatelj
Osnovna šola Prebold