Ko računalnik omreži

Zasvojeni

/…/ Menim, da zagotovo gre za zasvojenost, če oseba preživi pred računalnikom veliko časa in kaže tudi druge znake računalniške zasvojenosti.

V pasti igric …

/…/ Z razvojem hitrih internetnih povezav se je vse bolj razširila možnost igranja prek spleta tako imenovanih večigralskih iger (multiplayer).

Te igre lahko mlade tako zelo zasvojijo, da začnejo razmišljati drugače, spremenijo obnašanje in se začnejo oddaljevati od resničnega sveta in živijo v svojem domišljijskem svetu. /…/ Poglavitni problem teh iger je, da je meja med tem, ko jih igrajo le za zabavo in sprostitev, ter stanjem, ko postanejo od njih odvisni, zelo tanka. Pogosto se niti ne zavedajo, da so jo prestopili.

… in socialnih omrežij

/…!

Mnogi najstniki izkoriščajo socialna omrežja, da žaljivo pišejo o svojih sošolcih in znancih, objavljajo neprimerne fotografije …, kar lahko pusti zelo neprijetne posledice na prizadetih. Mnogokrat se niti ne zavedajo, kakšno škodo lahko povzročijo z nepremišljenimi dejanji.

/…/

Brez kritične presoje

/…/

Psihologi menijo, da so otroci in mladi bolj ogroženi in ranljivi, saj še niso zmožni kritično presojati, kaj je zanje dobro in koristno. Živijo virtualno resničnost, ki jih vedno bolj oddaljuje od realnega življenja. Pri mladih je to še posebno problematično, ker tako upočasnijo proces dozorevanja, socializacije in izobraževanja.

Po ugotovitvah nekaterih raziskovalcev namenjajo internetni odvisniki svoji razvadi povprečno 30 ur na teden. Predvidevamo lahko, da bo z izpopolnjevanjem internetne tehnologije in vse pogostejšim brezplačnim in cenejšim dostopom do interneta delež odvisnikov v prihodnje narasel.

Znaki računalniške odvisnosti

Kadar želimo ugotoviti, ali je najstnik zasvojen z računalnikom, moramo biti pozorni na več znakov. Značilno je, da opušča prostočasne dejavnosti, ki jih je imel prej zelo rad. Prav tako opušča pomembne realne stike s prijatelji, izgublja občutek za čas in pogosto laže o količini časa, ki ga prebije na internetu. Pogosto zanemarja šolske obveznosti (pisanje domačih nalog, učenje …), je utrujen in nesposoben slediti pouku, /…/

Pomagajmo

Kako lahko pomagamo pri odvajanju od računalniške odvisnosti?

Dobrodošli so pogovori o razlogih, ki so najstnika privedli do tega stanja (odnosi v družini, težave v vsakdanjem življenju, šoli). Skušajmo ga usmerjati v aktivnosti, ki so mu blizu – ukvarjanje s športom, druženje z vrstniki v realnem svetu, izleti v naravo … Pomembno je razvijati odprt in pozitiven pogovor s prijatelji, sošolci in z družinskimi člani. /…/

Družina in učitelj

Mnogi psihologi menijo, da popolna prepoved uporabe računalnika ni smiselna. Bogdan Žorž pa meni: »Najprej je potrebna odtegnitev od vira zasvojenosti – onemogočiti otroku dostop do računalnika za neko obdobje, ki pa naj bo dovolj dolgo – najmanj en mesec. Po tem obdobju naj ima otrok spet dostop do računalnika, ampak pod zelo nadzorovanimi pogoji.«

Najpomembnejšo vlogo pri odvajanju od internetne odvisnosti ima zagotovo družina.

Menim, da bi tudi učitelji v šoli morali biti pozorni na znake odvisnosti, saj imamo pogosto opraviti z učenci, ki preživijo večino prostega časa pred računalniki. /…/

 

 

MIHAELA ROBIČ RITONJA